dinsdag 22 januari 2019

Les Baux de Provence * La Cabro d'Or bij Baumanière **


Op 20 augustus 2018 planden we zorgvuldig tussen ons uitgebreide ontbijt in onze B&B en onze table d'hôtes 's avonds een 'snel' tripje naar Les Baux de Provence.
Aangezien we vorig jaar op die dag een grote vakantiewissel hadden en we verjaardagen hoog in het vaandel dragen, moest het dit jaar zeker beter. Ongeacht de leeftijd is elke verjaardag belangrijk en minstens het vieren waard.






We reden langs de prachtige 'Val d'Enfer', de bochtige door de eeuwen & het water uitgesneden weg langsheen de carrières van Les Baux, mèt adembenemend vergezicht op het Middeleeuwse dorp en het kasteel van Les Baux bovenop de rots, met daarachter de Camargue en in de verte de Middelllandse Zee. Eens afgedaald naar de voet van de rots, sla je rechtsaf naar Baumanière en laat je letterlijk de 'Carrières de Lumières' (zie ook hier) links liggen - al zijn ze zeker de moeite waard èn in 2019 wordt het spektakel Provençaalser dan ooit, met de prachtwerken van Vincent Van Gogh! (zie hier).



Passerend bij l'Oustau de Baumanière **(foto hierboven), rijd je nog 900m verder door naar de volgende site van Baumanière, waar ook La Cabro d'Or gelegen is.










We kozen 'La Cabro d'Or' uit vanwege hun prachtlocatie, streven naar perfectionisme, prachtige geschiedenis en culinaire kunnen èn dat alles voor een meer dan correcte prijs. La Cabro d'Or bevindt zich op één van de domeinen van Baumanière (zie hier), een 5 sterren hotel dat groeide op de plaats waar het 2sterren restaurant 'l'Oustau de Baumanière' ooit begon. We nemen u graag even mee in de tijd van Baumaunière...






Bescheiden begon grootvader Raymond Thuilier in 1945 te bouwen aan zijn reputatie als gastronomische restaurant en stijlvol klein hotel in een verlaten mas van de 17e eeuw. Ongekend in die tijd, toen de sjiekere restaurants & hotels zich vooral nestelden aan de Côte d'Azur en in de steden, maar het werkte! Bekende gasten zijn oa Pablo Picasso, Humphrey Bogart, Clark Gable, Albert Camus & Christian Dior. Maar de lijst van bekende gasten kent geen eind, ook Charles de Gaulle & Winston Churchill logeerden er. In '49 krijgt het restaurant al zijn eerste Michelinster, gevolgd door de 2e in '51 en de 3e in '54, wat uitzonderlijk snel op elkaar volgde.


In hetzelfde jaar als de start van Baumanière, werd ook de huidige 2 sterrenchef, de kleinzoon van Thuilier, Jean-André Charial geboren. In 1969 vervoegt hij al de zijde van zijn grootvader en tot op heden is hij de chef en leidende hand van Baumanière.


Jammer genoeg verliest het restaurant, door de crisis en veranderde eetmode, zijn 3e michelinster (die ze nochtans 35 jaar in handen hadden!) in 1990.


Begin jaren '60 begonnen ze al aan een aanpalend hotel en restaurant, met een even mooie kwaliteit van eten & slapen, maar betaalbaarder en dat werd 'La Cabro d'Or' op 900m van L'Oustau. Het zette de trend naar de huidige aanpalende 'bistrots' van de grote sterrenrestaurants. Voor ons vaak een vanzelfsprekende keuze waar we maar al te graag van genieten met onze kids.



In het restaurant wordt gevraagd (ook in uw reservatiebevestiging) om steeds in stadskleding te komen, wat niet meer dan normaal is. Het is iets wat we wel kunnen appreciëren en wat zorgt dat de totaalbeleving compleet is. We zagen dan ook hotelgasten in badkleding teruggestuurd worden. Je kan er 's middags dagelijks (uitgezonderd zondag) een overheerlijke, fijne & verse lunchmenu kiezen (voorgerecht, plat, dessert en 2 glazen wijn volgens de gekozen gerechten aan de mooie prijs van €59, zie hier) of meer uitgebreidere menu's. Voor de kids is er een heuse aparte kaart (pour les grands, not for kids!). Wij bestelden vooraf ook een aperitiefje waar eveneens verse hapjes bij geserveerd worden. Klasse. De keuken van chef Michel Hulin (met raadgevingen van Jean-André Charial)  is verfijnd, dagvers en voor het grote deel rechtstreeks uit de eigen moestuin (zie foto verderop). Wij genoten van het schaduwrijke en heerlijk koele terras boven de vijver, maar ook binnen lijkt het ons bijzonder sfeervol op koudere (winter)dagen.








Clarice nam foto's van de verse desserts & mignardises van bij de koffies en portretteerde ons:












Afsluiten deden we met een mooie wandeling doorheen hun tuinen (en benijdenswaardige moestuin!), alvorens ons huiswaarts te reppen voor het diner van onze gasten (al een geluk dat we goed voorbereid waren ;-)).












Meer info:



Mas de Baumanière - La Cabro d'Or
13520 Les-Baux-de-Provence
Tél: +33(0)490 54 33 047
Website: baumanière.com

Op voorhand reserveren kan via de website en is een must.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...