We namen een flyer (zie onderaan) mee en bewaarden hem voor later.
En later werd nu.
We namen al even geleden contact op maar toen werd er naarstig gewerkt aan haar nieuwe en mooie atelier bij haar thuis in St Didier.
Nu we zelf een tour hebben en al wat cursussen volgden in grès, steengoed, & faïence, aardewerk, kozen we ervoor om bij haar een stage van 1 dag in emailleren te volgen om meer te ontdekken over de finesses en 'geheimen' ervan.
We maakten kennis met de enthousiaste, spontane en artistieke potière, eigenlijk céramiste, een waren artisan, en al snel bleek die passie van afgelopen zomer bijzonder aanstekelijk te werken bij ons. We genoten van elk moment waarbij haar eindeloze kennis en kunde werden gedeeld.
De kristallisaties en emailles zijn werkelijk stuk voor stuk pareltjes voor het oog maar ook om te voelen. Het lijkt als het ware uit de natuur te zijn ontstaan, net als parelmoer of sterren of andere tonaliteiten. Een ware kunst. Het is een boeiende en opwindende techniek waarbij je nooit exact weet wat er zal gebeuren, pure chemie , waarbij er zoveel kan misgaan of net magische resultaten kan geven. En die mooie, bijzondere resultaten zijn overal te zien en te voelen in het atelier.
De stagedag begon met een stukje achtergrond en theorie, waarna deze in de praktijk wordt omgezet en er emailles op basis van de vele grondmaterialen zelf worden gemaakt. Het is duidelijk dat ze ver gaat in haar onderzoek en ontdekkingsreis van de wondere wereld der émaux. Clarice en ik maakten elk 9 emailles, die we dan weer toepasten op 3 verschillende tessons, stukjes gebakken klei (in ons geval steengoed en porcelein). In totaal maakten we dus 54 tessons klaar en hadden we 18 potjes met verschillende emailles gevuld.
Hier zie je de verse (snel opgedroogde) emailles op de tessons. Links is minder aangebracht dan rechts om het verschil te zien en te voelen na cuisson, het bakken:
's Middags namen we samen pauze en hadden we de eer om uit de prachtige verschillende borden te mogen eten. Fluweelzacht en oneindig fascinerend.
Erna worden de met emaille beklede stukjes gebakken op de juiste (hoge) temperatuur om de resultaten van de emailles te kunnen zien. Wij keerden dus 's avonds naar huis met 18 confituurpotjes gevuld met onze eigen emailles en onze notities (en theorie).
De week erna keerden we weer, niet enkel om de resultaten van al onze emailles te gaan bekijken (en meenemen naar huis), maar we beslisten ook om nog een extra draaicursus (potten draaien) in porselein bij haar te volgen om onze eigen tasjes in porselein voor onszelf en de B&B te creëren. Het ontdekken van dit nieuwe materiaal en de limitaties maar ook de mogelijkheden ervan was wederom enorm boeiend. We zijn niet voor niets zo enthousiast, het is het enthousiasme van deze professionele kunstenaars die op ons afstraalt, en de technieken die we leerden, brachten ons naar een hoger niveau. Wat zijn we blij met wat we leerden! Excellent!
We ontdekten weer veel nieuws en zijn bijzonder opgetogen over hoe en wat ze ons, vol geduld, bijbracht. Porselein is weer heel wat anders dan faïence of grès en dat maakt het allemaal zo boeiend. Porselein heeft een heel andere aanpak en is zo zacht. Een genoegen om mee te mogen draaien maar allesbehalve eenvoudig. Gelukkig begeleidde Patricia er ons heel goed in. We kunnen eenieder dan ook één (of meerdere) cursus of stage bij haar ten stelligste aanraden.
U kan haar ook contacteren op:
GSM: +33(0)06.22.84.96.10
Mail: patriciamalcuit@gmail.com
Adres: Het atelier is in St Didier maar best even haar van tevoren contacteren!
Kopen? Haar prachtige kunst is natuurlijk ook te koop in haar atelier of op geselecteerde markten, zoals die van St Saturnin-lès-Apt
Let vooral op haar naam in het mailadres... grappig genoeg is dat haar echte (meisjes) familienaam! Het moet voorbestemd geweest zijn!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten