woensdag 20 juli 2022

Simiane-la-Rotonde * Abbaye de Valsaintes - de rozenabdij


De maand mei staat bekend in de Provence als dè ROZENmaand. Alles staat dan geweldig kleurrijk en heerlijk geurend in bloei. Onze favoriete maand, niet te warm maar aangenaam zomers.

Wij bezochten dit jaar eindelijk de rozenabdij van Valsaintes bij Simiane-la-Rotonde. De abdij is gekend voor zijn vele soorten rozen (meer dan 550!) en zijn experimentele en "droge" tuin. 


We reserveerden tegen de middag in hun restaurant waar ze koken met hun eigen groenten en fruit uit de moestuin. Verder vullen ze hun bistrokeuken aan met lokale bioproducten. In mei staan de menu's in het teken van rozen en voegen ze waar mogelijk rozen toe. Je kan er enkel terecht op reservatie. Het terras zat dan ook goed vol. à l'improviste arriveren lukt niet... Bij reservatie kan je ook vragen om te lunchen of dineren met zicht op de Gorges d'Oppedette. Wij deden dat niet omdat we een rustiger tafeltje achterin prefereerden.





Valentin Herbet is de chef van dienst en kookt graag origineel met respect voor lokale seizoensingrediënten met een originele insteek.

Als apéro koos ik hun huisgemaakte rozenwijn, een niet al te zoete lekkernij. Op de kaart staan veel gekende lokale aperitiefjes of huisgemaakte apéro's.

De menu is vast en kost 35 euro pp met amuse, entrée, plat & dessert.

Als amuse was er een gazpacho met tomaat en meloen. Het voorgerecht was een slaatje met geitenkaas, verse bloemen en kruiden. Onze hoofdgerechten met lokaal vlees (kip of rund) en groenten waren om duimen en vingers bij af te likken. Enkel bij het hoofdgerecht kan gekozen worden uit 3 plats. Het dessert was een riz au lait, lang geleden dat we dat nog aten, maar o zo lekker.

















Achteraf bezochten we de tuin en de abdij. Een bezoek kost €8pp maar wij kochten voor €10pp een combiticket met het kasteel van Simiane-la-Rotonde erbij.


Het was zeer inspirerend om hun meer dan 550 soorten rozen in bloei te zien. Vooral ook hun natuurlijke methodes van tuinieren zijn boeiend. De meeste ervan passen we zelf ook toe. Het is zeer belangrijk om met de natuur te werken, vooral het kostbare water in de Provence niet verspillen is daarin uitermate belangrijk.



Er wordt ook sterk rekening gehouden met de stand van de maan, de sterren en de zon en dus de jaargetijden. De 'zonnewijzer' die u op bovenstaande foto ziet is een bewijs van de occupatie van deze plaats al sinds mensenheugenis, tot in de antiquiteit. De rozen worden niet of amper gesnoeid om ze hun volle potentieel te laten zien. Ook wij snoeien zo weinig mogelijk in onze rozen om ten volle van hen te kunnen profiteren in hun natuurlijke uitbundigheid. De hoofdtuinier, Jean-Yves Meignen,  is er uiteraard ook altijd aanwezig en geeft je graag uitleg. Je kan aan de entrée ook een inleidend filmpje zien.



Het hele jaar door zijn er animaties en workshops rond verschillende technieken en methoden te volgen.



De abdij van de 17e eeuw en is een gerestaureerd sober Cisterciënzer pareltje waar sinds de 12e eeuw al paters woonden tot de Franse Revolutie.









Je kan de tuin bezoeken naar believen. Overal staan er wel informatieve bordjes en pijlen met een rozenroute. Een grote focus ligt op de natuurlijkheid van de tuin die de biodiversiteit stimuleert en uiteraard ook op hun potager volgens het principe van permacultuur.



In de zomermaanden zijn er veel extra animaties. Check zeker hun site!














Op 21 december vieren ze de winter solstice wanneer het licht van de zon perfect binnenvalt op het sobere altaar. Een magisch moment!



Om 15h is er alle dagen van woensdag tot zondag een gegidst bezoek, het hele jaar door, uitgezonderd januari.

Ze verkopen er ook planten van eigen kweek in en naast het winkeltje met lokale producten en cadeau-ideetjes. 


Meer info:

le Jardin de l'Abbaye de Valsaintes
Boulinete 
04150 Simiane-la-Rotonde

Tél: +33(0)4.92.75.94.19

Reserveren online of via telefoon is echt een must.
Het restaurant is 6 dagen per week middag en avond geopend.
Maandag gesloten.

U kan er ook logeren.

Voor de tuin of de kerk hoeft niet gereserveerd te worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...