maandag 1 oktober 2018

Fontvieille * les 4 moulins, Château de Montauban & Meunerie de Barbegal






Nu de kids voor school obligatoir de prachtige 'Lettres de mon moulin' van Alphonse Daudet moeten lezen, was een bezoekje aan zijn molen niet meer dan gepast. We hebben uiteraard de Franse, Vlaamse en stripversie van zijn bekende boek vol kortverhalen. In het echt de plek bezoeken waar hij zijn repertoire schreef, heeft iets magisch en is van onschatbare waarde om zijn  verhalen helemaal tot leven te brengen.




In Fontvieille, in de Bouches du Rhône op een dik uurtje rijden van onze B&B en onze Maison(nette), niet ver van o.a. Arles en  Château d'Estoublon, liggen de 4 molens verspreid in het bos ten Zuiden van het dorpje.

Net buiten Fontvieille kan je parkeren om dan een mooie wandeling langs de 4 gekende molens te maken. Een kleine 2km in totaal, goed bewegwijzerd en van uitleg voorzien, glooiend door de garrigue, langs het oude centrum en Château de Montauban, is zeker het bewandelen waard.



Daudet was een vriend van de bekende schrijver Frédérique Mistral. Beiden zorgden in de 19e eeuw voor een ware schat aan literair Provençaalse geschiedenis en waren ware voorvechters van het Occitaans, de Provençaalse taal. In hun gezelschap, de Félibrige, vochten ze voor het voortbestaan van Provençaalse tradities en de bijbehorende taal.



Ook al droomde Daudet van het aankopen van zijn eigen molen... hij heeft er nooit echt in eentje gewoond. De molens zijn wel prachtig bewaard gebleven en kunnen gratis of mits een kleine bijdrage (wegens privébezit, de molen die 'de molen van Daudet' genoemd wordt) bezocht worden. Daudet verbleef gedurende 30 jaar tijdens zijn vakanties bij familie die woonden in het kasteeltje van Montauban, in het centrum van Fontvieille. Het kasteeltje kan nu ook nog bezocht worden, want stukken ervan werden toegewijd als museum over hun beroemde schrijver en dichter.




In het centrum kan je niet naast de trots van de inwoners kijken... Daudet is alom tegenwoordig!







Oude ingekaderde krantbijlages van 150 jaar oud over bekende Provençaalse schrijvers (die we vonden op de brocantemarkt van Vaison-la-Romaine) mochten niet in onze B&B 'Les Oliviers du Taulisson' ontbreken en dus hangt Daudet broederlijk naast Mistral in onze kamer Picholine sinds het begin, zie hier.




Bent u nog meer in de geschiedenis van ingenieuze 'molenystemen' geïnteresseerd, dan loont het zeker de moeite om nog een klein stukje (zo'n 2 km) zuidwaarts door te rijden om de ruïnes van de Romeinse aquaducten en de oudste industriële molensite met 2 parallelle lijnen van 16 molens (uit de 2e E n. Chr. maar niet helemaal zichtbaar) ter wereld te gaan ontdekken. De Meunerie de Barbegal.





De dubbele lijn van de Noord-en Zuidaquaducten volgen laat je verstomd stilstaan. De site is gratis te bezoeken en op het einde van een mooie septemberavond waren we er moederziel alleen met 1800 jaren geschiedenis.



Op het einde van de uit de dikke rotsen uitgeholen aquaduct, sta je versteld van de diepte en vlakte met eindeloze zichten. De molensite ligt dan letterlijk aan je voeten. Indrukwekkend is dat zeker.







Vervolg je de weg naar onderen, dan krijg je een ander beeld van de hoogte en de omvang van de site.


Meer (bezoek)info vind je ook op de sites van de toeristische diensten van Arles & Fontvieille.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...