zondag 2 juli 2017

Vive les 3 fontaines!

100 jaar.


Zo lang bestaan de huidige 3 fonteinen in ons piepkleine Les Valettes. En dat moest gevierd worden! Herinnert u zich deze blogpost nog, waar we oud & nieuw naast elkaar plaatsten?!


De fonteinen werden gisteren, net als de lavoir en zoals elk jaar, opgepoetst, in ere hersteld en in het middelpunt gezet, maar deze keer niet zo maar, maar een bijzonder jaar! Deze fonteinen brengen ons allemaal vers, gezond & drinkbaar water rechtstreeks uit de bron en dat al 100 jaar. De kleine gemeenschap van Les Valettes werkt steeds samen om deze bronnen van rijkdom & fris water, in stand en proper te houden. 


In 1911 schreef men , toen ze beslisten om het hele dorpje van voldoende toegankelijk bronwater te voorzien, daarover toen hetvolgende, in de verschillende gemeentebepalingen die we mochten inzien:"dat het water van deze bronnen fris, drinkbaar en van goede smaak is" ... en ook "dat niemand die er al gebruik van maakte in de afgelopen jaren er ziek van geworden is of ervan gestorven is (sic!)" ...

Ook onze planten varen er wel bij, want dagelijks maken we minstens 3 rondjes naar de fontein. Ook onze drinkbussen worden er gretig gevuld.

Hoe bizar is de wereld eigenlijk ook geworden dat er veelvuldig in plastic gebotteld bronwater (dat van heinde en verre moet komen) verkozen wordt over rechtstreeks bronwater?!

Uitgebreid vieren, eten en drinken, dat kunnen we hier ook als de beste en daar hoort foto's nemen niet bij... ;-) Het èchte leven staat hier nog centraal, zonder camera's, schermen en digitale speeltjes allerlei. Het is iets van de toeristen, dat ge-foto-trek, en niet op zijn plaats in lokale gebeurtenissen, tenzij je van de gazet bent natuurlijk... 

Eigenlijk hadden we ook helemaal geen fototoestel bij maar wegens hospitalisatie van de lokale 'gazetreportster' holde ik er snel om en maakte ik kortstondig op haar vraag een groepsfoto, en een minimum aan sfeerbeelden. Et tant mieux. Quel souvenir van een mooie avond! Wist je dat Pastis en sirop de grenadine zoveel beter smaken met echt bronwater erbij?!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...