vrijdag 11 maart 2022

l'Esperluette Fleurie - keramiek & cursus bij Valérie Dizy


Dat we letterlijk en figuurlijk 'zot' zijn van alles handgemaakt, door onze eigen of andermans handen, dat wist u natuurlijk al langer... er gaat enorm veel tijd en liefde van een 'echt' iemand in allerhande zaken, nuttig en/of gewoon mooi, en dat maakt die objecten steeds extra waardevol.

Sinds we bij 'onze' potier in Beaumont-du-Ventoux de cursus potten draaien volgden (zie hier), hadden we niet meer 'gedraaid' maar wel blijven 'kleien'... en bezochten en bezoeken we steeds graag en met veel interesse andere potiers en potiermarkten.

Afgelopen zomer bracht ons veel nieuws maar bracht ons ook op de poteriemarkt van Avignon. We genoten van de vele stijlen en technieken en noteerden met stip de cursus emailleren met Patricia Dupont (zie vorige post). Toen waren we ook al maandelijks bezig met een andere curus 'grès' (steengoed) draaien in het afgelegen Plaisians. 

Maar afgelopen winter bezochten ook weer de bijzondere wereld van Valérie Dizy in Carpentras... l'Esperluette Fleurie. U zag er al vaak foto's van passeren op onze social media want we passeren er echt regelmatig. Toen plots ons oog viel op de mogelijkheid om ook bij haar een cursus te volgen, namen we meteen contact en sinds januari volgen we bij haar ook wat cursus.

L'esperluette fleurie is haar logo en naam. Esperluette is de bekende &. De Franse naam ervoor dateert van de tijd toen het uitgevonden werd en het werd betiteld als 'espère lu et', wat wil zeggen: 'laat ons hopen dat 'en' gelezen wordt'). De Fleurie komt van Valérie's groene vingers en verleden als fleuriste.


Valérie is even vrolijk, spontaan en sympathiek als de sfeer die haar winkel ademt en de wondere kleurrijke wereld die ze creëert. Haar wereld moet je vooral beleven. Bij deze post zijn er eigenlijk te weinig foto's om haar alle eer aan te doen.

De cursus bij haar is heel toegankelijk: er wordt gewerkt à la plaque en behelst modelleren met faïence. Het kan perfect gepast worden in uw weekje vakantie in de Provence. Voorzie best 3 gespreide dagen met een tijdspanne van 2u per dag (les) als u alle stappen wil doorlopen. 

De eerste les legt Valérie u de werkwijze uit en kiest u wat u zal maken. U kan meteen aan de slag. Het gemaakte stuk (of meerdere volgens wat er gekozen werd of kon), wordt de les erna extra kleur gegeven indien gewenst, met keuze uit de hele mooie kleurrijke engobes die zelfgemaakt werden door Valerie. De les daarna kan er geëmailleerd worden.


Eventueel kan 1 les ook en dan bakt Valérie voor u het gemaakte stuk, eventueel zelfs gevolgd door een volgende bak met doorschijnende emaille. Dat bespreekt u best zelf met haar volgens uw wensen en mogelijkheden.

Weer een hele andere touch & feel maar ook qua uitstraling & techniek dan grès en porcelaine hebben. Haar werkwijze is wat vaak 'la terre vernissée' genoemd wordt: de klei krijgt na even drogen (lederachtig droog wordt dat genoemd) een kleurtje (engobe), waarna het gebakken kan worden op 1000-1040°C. Na dit eerste bakken (biscuit) wordt er met doorschijnende emaille 'gevernisd' en nogmaals gebakken op 1020°C.

Dankzij haar kunnen we voorlopig ook onze eigen gedraaide stuks bij haar bakken en afbakken en daar zijn we enorm dankbaar voor. Ondertussen blijven we naarstig op zoek naar de ideale plaats èn oven voor onszelf hier.





Meer informatie vind je ook op de website van Valérie:

https://lesperluette-fleurie.jimdofree.com/

Of contacteer haar

via de winkel: 52, Place Maurice Charretier in Carpentras

via telefoon: +33(0).6.82.09.21.77

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...