maandag 13 november 2017

Poterie de Beaumont-du-Ventoux * kunst & initiatie


Dat we grote fan zijn van de prachtige kunstwerken, aka poterie, van het koppel Hélène & Thierry Lionti, respectievelijk keramiste & potier van Beaumont-du-Ventoux is al langer geen geheim (als het dat ooit was, haha!) meer...


Onze gasten worden steevast verwelkomd met iets kleins maar lekkers dat geserveerd wordt in hun potjes en dat zet hier steeds de juiste toon. Hun werken zijn ongelooflijk, bijzonder en uniek. Er gingen zelfs al meerdere gasten met andere prachtige aanwinsten van bij 'onze potier' terug naar huis.


Alles begon met onze opening in april, toen ze voor ons bovenstaande prachtige vaas meebrachten. We waren er meteen verliefd op! We hadden al wel ontelbare keren naar hun moois staan gapen maar konden moeilijk kleuren kiezen alvorens onze B&B opende. We zien graag kleuren bij andere locaties en in andere interieurs, voor onszelf prefereren de non-kleuren, wit, naturel, grijs & zwart. Toch bleek hun bijzondere kleuring van diepgroen en blauw op een donkerbruine ondergrond een schot in de roos.


Uit enkele babbels samen over hun passie, bleek dat Thierry wel graag zijn jarenlange liefde en kennis in het pottendraaien wou doorgeven èn dat wij dat wel zouden willen leren. Een datum voor een initiatiemoment werd meteen geprikt!Vandaag waren wij aan de beurt om gedurende 2 intense uren kennis te maken met het draaien van Aarde in potten. Net als alle andere initiërende liefhebbers van poterie, waren we overgeleverd aan de aanpak van de meester. Een warme welkom, letterlijk en figuurlijk, breekt het ijs. Thierry laat je je meteen op zijn eigen spontane en warme manier, thuisvoelen in zijn atelier, waar ook de houtstoof ter verwelkoming al volop brandde.


Een mengeling van rode en zwarte klei stond klaar om meteen met volle fors en platte hand te prepareren tot een -ahum- homogeen bolletje. Hard labeur, maar o zo belangrijk om degelijke en mooie potten te kunnen draaien.

 Meteen daarna kregen we onze eigen draaitafel toegewezen om de homp aarde op te gooien. Na een duidelijke en korte uitleg, konden we beginnen aan de verschillende etappes van het draaien. Intens genieten van het voelen van zachte klei onder je glibberige handen, waar een hoge piramide vanonderdoor draait, om terug te komen tot een prachtige homp, die dan de uiteindelijke pot zou moeten worden. Naast ons stond de stoof te gloeien en werden we meteen terug gekatapulteerd naar een bijzonder bewustzijn tijdens het spelen met de natuurelementen, vuur, aarde & water. 


Al klinkt het allemaal kinderspel, dat is het zeker niet. Thierry leidt en begeleidt op een daadkrachtige maar fijne manier waardoor je vertrouwen hebt in die draaitafel met de te vormen pot voor jou. Natuurlijk werden onze potten iets helemaal anders dan hun prachtige creaties, maar toch gaf het ons veel voldoening en plezier. Voortaan bekijken we geen enkele pot nog als tevoren.Samen draaiden we 8 verschillende potten:


Net als we al vaak vertelden tegen onze gasten, van toen we hen (Hélène & Thierry) beiden enkel aan het werk zagen en het nog niet zelf deden, is het ongelooflijk knap hoe toegankelijk unieke stukken zijn. Straf genoeg worden er vaak dezelfde bedragen of zelfs meer gevraagd voor borden en potten die uit de fabriek rollen en er ambachtelijk uit zouden moeten zien. Deze vergelijking maak je zelfs niet meer eens je bij hen zelf potten gemaakt hebt. Respect.
INITIATIE POTTENDRAAIEN

Prijs? 
€35 per persoon
bij deelname van 2 personen (wat ineens ook het maximum is) 

Meenemen?
Niets.
Wel belangrijk om weten is dat korte vingernagels onontbeerlijk zijn om goed te kunnen werken.
Kleding die vuil kan verdragen is ook aan te raden.

Duur? 
2 uur 
meestal van 10u-12u

Wat? 
Zelf Aarde klaarmaken & potten draaien.
Intense begeleiding en duidelijke uitleg.
U gaat naar huis met gemiddeld 3 zelfgedraaide potten.
De gedraaide potten worden 'nat' meegenomen worden om thuis te laten drogen.
Drogen & Afbakken van de potten kan ook door hen gebeuren, op aanvraag (voor gasten van onze B&B of Maison(nette) wordt dit speciaal gratis aangeboden!).
Ophalen van de potten gebeurt dan achteraf - reken enkele dagen alvorens de potten droog zijn, waarna ze pas gebakken kunnen worden - dus dit kan enkel indien u voor langere periode nog in de Provence verblijft.
Indien gewenst kunnen de potten door ons bijgehouden worden of opgestuurd worden (houd wel rekening met het niet subtiel behandelen van pakketten door de verzenddiensten en een extra kost).

Glazuren kan eventueel ook voor u gebeuren.
Hiervoor dient u weer enkele dagen en een kleine prijs extra te rekenen. 

Wanneer?
Elke maandag-, woensdag-, en vrijdagochtend, op afspraak.
Uitgezonderd juli & augustus.

Contact?
U kan via ons 1 of meerdere initiatiedagen aanvragen via:
mail: oliviers-taulisson@hotmail.com
of
telefoon: +33 490 36 34 53


Hier ziet u de speciale coillectie die ze voor onze B&B uitwerkten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...