zondag 19 november 2017

Richerenches * Marché aux truffesDe Truffels.

'Les Rabasses' op z'n Provençaals of 'Tuber Melanosporum' of het Latijn of ook wel 'Le Diamant Noir' of zoals veel langer geleden: 'De aardappel van de arme man'...

Maar allen hebben ze (nog) steeds die bijzondere structuur, smaak en vindwijze gemeen. 

Ban de Truffes.  Gisteren werd de officiële start gegeven van het nieuwe truffelseizoen in Richerenches. Traditioneel wordt dan de eerste markt geopend met een stoet van de 'Confrérie du Diamant Noir'.Het piepkleine maar mooie tempeliersdorpje Richerenches, gelegen in de enclave des Papes (een apart stukje Vaucluse in de Drôme Provençale) wordt dan weer wekelijks, tot midden maart, de truffelhoofdstad van Europa. Wist u dat ... 70% van de hele hoeveelheid truffels van Frankrijk hier in de Provence des Papes gevonden wordt? ... En de helft daarvan wordt verhandeld op de markt van Richerenches?De Mistral blies scherp maar zorgde ook voor blauwe luchten en een winterse en gezellige sfeer.
Op de markt van Richerenches zijn er 2 delen: een uitgebreide, sfeervolle (truffel)markt voor particulieren èn een stuk voor de professionelen, waar er geen standen zijn, maar vanuit de koffer en met Romeinse balans zaken worden gedaan.


We maakten tevens van de gelegenheid gebruik om het boeiende en mooi vormgegeven kleine truffelmuseum te bezoeken, gelegen in de prachtig gerestaureerde commanderie van de tempeliers. 's Avonds, na nog enkele andere bezoekjes in de omgeving, proefden we de lekkere en bekroonde wijnen van de cave van Richerences, Le Cellier des Templiers.


Om onze gasten ook ten volle te laten genieten van onze prachtige Provence in wintertijd, werkten we een klein winterarrangement voor 2018 uit:WINTERWEEKEND IN DE PROVENCE 

Donderdag
Aankomst met aperitief en huisgemaakte 3gangen-menu

Vrijdag
Uitgebreid ontbijt

Lunch (3gangenmenu, inclusief wijn) in La Fourchette in Beaumont-du-Ventoux
Namiddag: wandeling in Beaumont-du-Ventoux

OF

voormiddag: markt in Carpentras
Truffellunch bij Chez Serge in Carpentras (plat + 1/4l wijn)

Zaterdag 
Uitgebreid ontbijt

(Truffel)Marktbezoek in Richerenches
Bezoek truffelmuseum & commanderie van de Tempeliers

Degustatie van toast met verse truffel & wijnproeverij in de 'Cellier des Templiers'(met als aandenken een mooi gegraveerd wijnglas)

Demonstratie truffels zoeken (cavage) met een ervaren truffier en zijn hond

Optioneel: reservatie voor lunch of diner: 
truffelmenu in 0'Rabasse in Richerenches 
(richtprijs €55 (middag) tot €65-€80 (avond) per persoon zonder dranken)

Zondag
Uitgebreid ontbijt
Vertrek

Meer info op: lesoliviersdutaulisson.weebly.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...