woensdag 1 november 2017

Pierrelongue


En plots, ontwaar je tussen de glooiende landschappen van bossen, wijngaarden, eiken, olijvenbomen, kabbelende riviertjes en zachte maar rotsachtige heuvels, een 'kathedraaltje' van 5x15m, een mini-exemplaar uniek in zijn soort ... het torent hoog en droog op zijn rots, waakzaam boven het onderliggende dorpje, uit.Pierrelongue.Aan de oevers van de (nu nog droge!) Ouvèze, die hen sinds mensenheugenis van vruchtbare akkers voorziet.Zeker een uitstapje, bezoekje of passage waard.Cuteness overload as they say.


Op 20km van onze B&B of dorpshuizen, zeker niet te ver.


Een dorpje van amper 240 inwoners, te vinden in de Drôme Provençale. Ideale tussenstop als je de Noordkant van de Ventoux verkent.


Vanwaar die bijzonderheid?


Ooit, in de Middeleeuwen, stond hier op die lange puntige rots, een kasteel(tje), met klein dorpje erbij. Tijdens de Franse revolutie in 1789 werd het kasteel jammer genoeg vernietigd. Dat gaf gelegenheid aan de aartsbisschop om er een bijzonder heiligdom, de Notre Dame de Consolation, op te richten. Afgewerkt in 1907, geeft het een mooie aanblik 360° rondom voor het dorpje. Het grote standbeeld van de Maagd Maria, die vooraan staat te blinken, was een gift van de hertogin van Uzès.We konden het kerkje zelf niet bezoeken, en kregen eigenlijk nooit eerder die kans, aangezien de openingstijden nog nooit matchten met onze plannen. Maar ach.
Een weekje geleden maakten wij er ook nog eens stop met de kids en genoten van de mooi gerestaureerde dorpshuizen, de serene sfeer en de warmte die de herfstzon aan de herfstkleuren van de natuur geeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...