zaterdag 20 oktober 2018

Malaucène * Gorges du Toulourenc


Een prachtplek die al jaren op ons lijstje van aanraders (zie hier) staat maar nog nooit 'an sich' op onze blog aan bod kwam. U kon er ook al over lezen in onze blog over de Ruige Noordkant van de Ventoux (zie hier).


Dat komt voornamelijk doordat we nooit een camera meenemen als we gaan waden door de Toulourenc. Foto's doen deze belevenis gewoon nooit genoeg eer aan èn de vrijheid in het water zonder camera is gewoon een must. 
Gedeeltelijk komt het ook doordat we jaar na jaar de populariteit van deze prachtplek zien toenemen (met, ahum, dank aan - het door ons nooit gebruikte medium - Tripadvisor en konsoorten waardoor mensen van heinde en verre hier naar toe komen), samengaand met het afnemende respect voor deze kwetsbare natuurpracht. 
Enfin, vandaag brengen we het dan toch, op menige vraag, even aan bod.In een gehucht van Malaucène, Veaux, op zo'n 9 km van zowel onze B&B als de Maison(nette), kan je starten met een wandeling doorheen de rivier de Toulourenc. Aan beide kanten van de rivier zijn grote velden voorzien als (gratis) parking. Let op de pijlen die niet te missen zijn.
 Best is om zo vroeg mogelijk te gaan, voor de grote massa (zeker in juli en augustus) toekomt. Ook al staat er veel volk geparkeerd, toch valt het onderweg meestal best mee omdat iedereen voortbeweegt.
Het water is heerlijk koel maar altijd doenbaar, ook in voor-en najaar. In de winter staat het water wel wat hoger en is het kouder, dus minder een aanrader. Let ook de rest van het jaar op regen/onweer want het water kan hier gevaarlijk snel opkomen!

 


Stroomop- of afwaarts wandelen, lang of kort, met of zonder picknick, alles kan. Het spectaculairst is het stuk stroomopwaarts omdat je dan echt doorheen smalle stukken uitgesleten rotsen waadt, kruipt, wandelt, ... om te passeren langsheen de 'estrochon', een smalle kloof van 3km lang en zo'n 1,5m breed.  Er zijn stukken waar het water tot aan je middel staat dus is het aan te raden in zwembroek of waterbestendige kledij en met gesloten sportschoenen deze wandeling aan te vatten.Reken op anderhalfuur wandelen en kruipen om de mooiste stukken te zien. Doorwandelen kan zo ver als je zelf wil. Terugkeren door het water vinden wij fijner dan via de GR-route die u droog terug naar de parking brengt.  Je zal zien dat afdalen langs dezelfde route  iets helemaal anders is dan het 'opklimmen'.Eindigen doet u terug aan de beroemde bruggetje in Veaux.

Belangrijk om melden is dat dit de klassieke wandeling is. Ter plekke verklappen we u graag nog enkele prachtige geheime plekjes die nog niet op 't internet staan ... en dat willen we graag zo houden... ;-) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...