zaterdag 12 maart 2016

Le Crestet

Op amper 7 km van Malaucène, richting Vaison-la-Romaine, kan je van mijlenver een klein dorpje, beige blinkend van de franse steen, zien liggen… Kruipend de hoogte in tegen de bergkam(Crest in Engels en Frans) op, liggen de Provençaalse dorpshuizen van Le Crestet. Frontaal tegenover de Reus van de Provence, liggen ze daar immer zonnig en letterlijk hoog en droog met één van de beste zichten van de Pays Ventoux… De reus en de kam kijken mekaar dagelijks vanuit de hoogte aan, in een immer veranderend daglicht; een droom voor schilders.

Le Crestet ligt op een Noordelijke uitlopende krijtrots van de Dentelles de Montmirail. Een waterval aan met kleine kasseien belegde straatjes en trapjes typeert dit kleine dorpje van amper 500 inwoners. Het is een wirwar van statige dorpshuizen, beelden, en torentjes, allen gebouwd in die prachtige crèmekleurige Franse steen. Enkel de luikjes variëren in typische Provençaalse zachte tinten. Groen en bloemen , veranderend volgens de seizoen, maken het geheel compleet. 

Laat je verrassen en volg de wegen die jou naar boven zullen leiden. Bovenop het dorp kom je op een klein pleintje, vanwaar je een immens zicht cadeau krijgt. Gebruik de table d’orientation om alle pieken, dalen en dorpjes te herkennen en een naam te geven. Of zet je neer en laat het uitzicht voor zich spreken. Hier torent ook een deel van één van de oudste kastelen van de Vaucluse boven het dorpje uit. Helaas is dit kasteel niet te bezoeken want het is privébezit. Gegarandeerd hebben zij één van de allerbeste zichten van de Pays Ventoux er bovenop gekregen! Maar het dorpje is meer dan alleen maar dat … 

Je vindt er ook de oude kerk uit de 11e eeuw, waar de huizen rondomrond staan, wat heel typisch was in de Middeleeuwen, ter bescherming van het center van hun dorp. Je vindt er de oude wasplaats en fonteinen en heel veel andere oude eigenaardigheden.
Van hieruit kan je tevens een mooie wandeling hogerop maken, de Dentelles in of je kan afdalen naar de lekkere restaurantjes of de grote poterie beneden in het ‘nieuwe’ gedeelte van Le Crestet.


De foto’s werden genomen op een zomerse avond in 2015, toen de schaduw al zijn intrek in het dorp had genomen, maar de felle zomerzon nog duidelijk de aandacht trekt op de foto's. Let vooral ook op het kleine witte stipje aan de horizon, vaak prominent aanwezig, want dat is de Ventoux!


1 opmerking:

  1. Prachtig omschreven, helemaal zoals ik het ook zie en voel. We waren daar ook op een warme zomerdag in 2015, en ik keer er zeker eens terug! x

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...