woensdag 9 maart 2016

Le Barroux & La fête médiévale

Toen we op huizenjacht gingen om een gezellige dorpswoning te vinden, stond Le Barroux ook hoog op ons lijstje van mogelijke Provençaalse dorpen in het land van de Ventoux. Op slechts 7 km van Malaucène, maken we vaak een wandeling of fietstochtje naar daar.

Le Barroux is van heinde en verre zichtbaar in het landschap en dat is zeker geen toeval. Al in de Middeleeuwen stond het prachtige kasteel, statig en hoog op de berg (bien perché), indruk te maken op pelgrims, bedevaarders en de Italianen en Sarazenen. Een bewogen geschiedenis van oorlogen, bezettingen, branden (zelfs gedurende 10 dagen op het einde van de 2e wereldoorlog!), pauselijk bewind, heroplevingen en reconstructies maar ook van grote vernielingen (gedurende 150 jaar werd het kasteel zelfs als ‘carrière’ gebruikt!) karakteriseren dit kasteel en maken het zo bijzonder. Belangrijk waren uiteraard ook de versterkingen aangebracht door de bekende bouwmeester en maarschalk uit de 17e eeuw, Vauban. Le Barroux hoort nog niet tot zijn constructies die uitgeroepen werden tot Unesco-werelderfgoed, maar is desalniettemin, ook meer dan een bezoekje waard.
En voor wie van weetjes houdt … Wie kent er nog de mooie Vlaamse jeugdserie uit de jaren ’70 ‘het zwaard van Ardoewaan’? De opnames werden ook deels hier in het kasteel opgenomen!

Onder het kasteel werd een klein dorpje van amper (ondertussen wel al…) 600 inwoners uitgebouwd, vol piepkleine straatjes, kronkelend naar het kasteel. Het dorpje is de rust zelve, zelfs in het hoogseizoen, en biedt een aangename verpozing, eens je de steile wegen ernaartoe opgewandeld of gefietst bent. Voor wie minder sportief is aangelegd, of gewoon geen zin heeft in (te veel) beklimmingen, die kan zijn wagen boven aan het dorp parkeren. De vergezichten, 360° rondomrond, over de vallei van de Ventoux, eigenlijk de vallei van de Comtat Venaissin, de Dentelles de Montmirail en de Mont Ventoux, nemen evenwel ook je adem meteen weg… het is werkelijk zo adembenemend mooi! Luister naar de stilte van het dal … of hoor de roofvogels piepend hun prooi zoeken. Het dorpje biedt verkoeling op hete zomerdagen, want de straatjes zijn zo klein dat de koelte perfect bewaard blijft in de schaduwen van de huizen en zo is het er altijd aangenaam kuieren. Winkeltjes of toeristische bedoeningen zal je hier niet aantreffen. Er zijn welgeteld 2 mogelijkheden tot drinken of eten, nl. 1 klein en gezellig theesalonnetje met aangenaam terras onder de Linde en 1 restaurant/hotel. Ga niet op zoek naar een bakker of epicerietje want dan ben je eraan voor de moeite.

Blijf je hogerop wandelen, het geluid van de klaterende fonteintjes volgend, dan kom je automatisch uit bij het beroemde kasteel. Een groepje vrienden, richtte een 20tal jaar geleden een associatie op voor het instandhouden van een deel van dit magnifieke kasteel. Het andere deel is privébezit en doet je alleen maar dromen van een royaal leven als kasteelheer of – vrouw. Het is zeker een bezoekje waard (voor een kleine cent kan je binnen) en niet alleen voor de authentieke details die prachtig gerestaureerd werden, of de geweldige verhalen die erover de ronde doen, maar ook voor de tentoonstellingen die er lopen èn de prachtige 360°zichten op de omringende landschappen, de Ventoux, de Dentelles en de (droom)domeinen…


Vind je de rust van zo’n klein dorpje maar niks en zie je zo'n dorpje het liefst in al zijn oude glorie heropleven, dan is 15 augustus dè datum om in je agenda te noteren! Op die dag vindt het jaarlijkse traditionele middeleeuwse feest, la fête médiévale, plaats. Het is een volledig gratis spektakel met een markt met allerlei lekkers en vele ambachten, maar ook riddergevechten, (zelf te spelen) middeleeuwse spelen, een optocht met alle dorpsfiguren, de oude olijfmolens die te bezichtigen zijn, ... Een zekere aanrader! De drukte valt hier veelal best nog mee, aangezien die dag ook het Lavendelfeest in Sault gehouden wordt en de foire d’art et antiquités in L’Isle-sur-la-Sorgue plaatsvindt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...