dinsdag 1 maart 2016

L'Isle-sur-la-Sorgue & Foire Internationale Art, Antiquités et Brocantes

Scrollende door mijn - ondertussen uitgebreide - blogarchieven en ge-Instagram, vond ik nergens meer dan een foto over mijn allèr-lievelingsmarkt-van-de-hele-wereld...

Hoe bizar is dat?!

In geuren en kleuren, denk ik er steeds en vaak aan terug èn kijk ik ernaar uit want elk jaar opnieuw is het een genieten van jewelste...

Ik heb het, voor diegenen die me al een beetje kennen, uiteraard over de jaarlijkse Foire Internationale Art et Antiquités in L'Isle-sur-la-Sorgue.

Origineel werd deze markt voor het eerst georganiseerd op moederdag, 15 augustus 1966. Een unicum toen in de Provence, en een soort markt die oorspronkelijk enkel in Parijs georganiseerd werd.
Al van de vooravond - door het gezoem der geruchten van ijverige journalisten - van die eerste editie in 1966 was de markt zo'n succes en alom bekend, dat ze meteen beslisten om er een jaarlijks weerkerend evenement van te maken. Zij leidde nl. ook het tijdperk in van een nieuwe soort economie, gestoeld op ambachten en oude materialen. Zaken waarvan men dacht dat ze anders teloor zouden gaan... en wat varen wij er wel bij!
Maar ook het stadje zelf, dat in die 50 jaar vele antiquairs, brocanteurs en kunstenaars wist aan te trekken om hier hun vaste plekje te installeren, vaarde er enorm wel bij. Het inwonersaantal verdrievoudigde (van een 7000 naar een dikke 20.000) en het is en blijft nog steeds internationaal immens populair.
L'Isle-sur-la-Sorgue mag zich nu met recht en reden de hoofdstad van de Brocante en Antiek noemen.

De 'brocantiquités' werd hier uitgevonden. Het zorgt voor een mooie mix tussen antiek, kunst en brocante.  Het hele jaar door vind je hier een groot aantal vaste antiek-, kunst- en brocantewinkel(tje)s, die zich op bepaalde plekken in een unieke sfeer, groeperen. Tijdens de markt wordt dat uitgebreid met meer dan 250 extra standhouders, die uitwaaieren over de kades en oevers van de Sorgues.

Ik kan uren enthousiast vertellen over alle stalletjes, snuisterijen, en bijzondere plekjes, maar eigenlijk komt het er vooral op neer om dat allemaal zelf op te gaan snuiven. Woorden kunnen in de verste verte niet bevatten hoe een delicatesse de sfeer van deze markt is voor de Epicurist van het ZuidFranse leven. Beelden zijn hier uiteraard va toepassing maar deze markt is de enige tijd van het jaar dat ik er niet op losschiet met mijn fototoestel, vooral uit respect voor de standhouders en omdat ik nog steeds enig schroom heb tegenover het achteloos fotograferen van andermans zaken... iets waar ik me soms aan kan storen bij schaamteloos fotograferende toeristen (die dan nog vaak niets kopen!). Onze gamins staan op zo'n dagen steeds graag bewust of onbewust model voor enkele sfeerbeelden. Wij verkiezen daarenboven het keuren en kopen van unieke spulletjes en de spontane en gepassioneerde gesprekken die hieruit voortvloeien.

De Foire Internationale wordt 2x per jaar gehouden. 1x rond Pasen en 1x rond 15 augustus. Binnen 4 weken, met Pasen, op 27 en 28 maart, is het alweer zo ver en wordt zelfs de 100e editie gehouden! Klik hier voor meer informatie...

Zo'n rommel- en antiekmarkten zijn ondertussen dus echt typisch Frans en Provençaals, wereldwijd gekend, waar nog steeds veel volk op afkomt. Je kan er echt nog mooie koopjes doen. De prijs van een item vragen zorgt zeer vaak voor aangename verrassingen. De mensen hier zien het echt nog als een win-winsituatie. Zij zijn van hun spullen vanaf en u heeft voor een leuke prijs er een fijn item bij.

Op de antiekmarkten is het andere koek en kan je wel eens minder aangenaam verrast zijn door de prijzen die gevraagd worden.

Een goeie tip: zie het item ook als een mooi en uniek 'souvenir', eens ècht uit de Provence, en zo valt die prijs misschien beter meer dan eerst gedacht... ;-)

Iedere zondag kan je ook wel in L'Isle-sur-la-Sorgue terecht voor een bescheidener, maar nog steeds meer dan de moeite waard, rommelmarktje. De Brocantiquités zijn dan ook zeker open. De sfeer wordt op zondag nog aangedikt met de Provençaalse markt, die voor de nodige extra geuren en kleuren zorgt.

Ik neem jullie ook graag nog even mee naar de magische plek die L'Isle-sur-la-Sorgue, ook zonder zijn markt, is.

Niet voor niets wordt dit dorpje het Venetië van de Provence genoemd. Kenmerkend zijn de vele watermolens en waters (Sorgues) die hier kriskras door elkaar, de huizen en straten verdelen in kleine plekjes. Zachtgekleurde Provençaalse gevels doen je wegdromen van verborgen binnentuinen en verfrissende lunches onder de schaduw van overkruipende druivelaars. Achter elk straatje volgt wel weer een nieuw nog kleiner straatje, met een piepklein winkeltje of pleintje waar je de strijkers van het Franse chanson al kan horen spelen. Laat je verleiden door dit spel van schaduw en zon, terwijl je in dit kleine doolhof, neerploft op één van de mooiste terrassen. Volg de geur van verse quiches en frisse rosé en zet je chapeau op om verder te flaneren onder die bloedhete zuiders zon.

Wordt het je - letterlijk - te heet, dan kan je op vele plekken je voeten in het ijskoude Sorguewater laten afkoelen, een doodnormale zaak, ook voor de locals. Schrik niet, want dit is echt ijskoud, reken op minder dan 10°C. Het water komt rechtstreeks hiernaartoe gestroomd van de bron van Fontaine-de-Vaucluse, slechts 5 km verderop. 

Op zoek naar nog meer mooie (rommel)markten?

Klik dan zeker hier voor ons overzicht van de beste markten rondom de Mont Ventoux of hier voor een volledige brocante- en antiekkalender.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...