maandag 19 maart 2018

Wabi Sabi koffie/thee moment * Les Oliviers du Taulisson


Zoals u ongetwijfeld al wist, zijn we grote fan van het mooie aardewerk dat 'onze potier' in Beaumont-du-Ventoux maakt... door de vele gesprekken die we ondertussen voerden, konden we onze eigen wens voor een uniek dessert en koffie/theemoment voor onze gasten tot werkelijkheid zien worden.Nu tussen daad en realisatie ligt natuurlijk nog een hele boeiende wereld der ontdekkingen.

Zo werkten de pigmenten niet mee met het diepzwarte dat we in gedachten hadden maar kwam er een prachtig nachtblauw naar voren.
Terwijl zij hun werk steeds tot in perfectie maken, moesten ze wennen aan onze vraag naar imperfectie voor de serveerschaaltjes. Het resultaat is perfect imperfect wat wij wensten.WABI SABI

In een wereld van extravagant comfort en luxe, honoreren wij rustieke eenvoud, groei & verval, bescheidenheid en de schoonheid van imperfectie. Gisteravond na het verdwijnen van de laatste zonnestralen, testten we onze nieuwe aanwinsten. Het sombere van de kleuren laat het nachtblauw en de vormgeving beter tot zijn recht komen op beeld.

Avondkleuren om het einde van het diner met onze gasten in schoonheid te kunnen eindigen.

Met veel liefde en met de hand gemaakt zet zich door in ons hele leven en daar willen we ook onze gasten van kunnen laten genieten. De luxe van unieke eenvoud.

Dit handgemaakt keramiek is een prachtige aanvulling op de eerlijke, pure en soms stoere materialen die we steeds gebruiken, als (doorleefd) hout, gekreukt Frans linnen, fer forgé, metaal, wol en natuursteen.We snoepten van Provençaals ambachtelijk lekkers, zoals geconfijt fruit, nougat met pistachenoten, amandelnoten met een jasje van witte chocolade en de vermaarde Calissons van Aix-en-Provence.

Daar gaat een lange geschiedenis aan vooraf maar er gaat ook een fijne legende bij...In het jaar 1454, als Koning René en koningin Jeanne hun trouwfeest houden, wilde de hofhouding de immer serieuze (" zij die nooit lachte") koningin Jeanne blij maken. Ze verzinden een nieuw en spectaculair dessert (op basis van amandelpasta, geconfijt fruit en een laagje van koninklijk glazuur) waarbij ze hoopten haar te kunnen ontroeren. Toen ze zagen dat de zoetigheid wel degelijk iets met haar deed, mompelden ze in het Provençaals: "... di calin soun" (het zijn tongstrelingen/knuffeltjes). En zo was de naam Calisson geboren.

De Calissons hebben ondertussen een IGP verworven. De bereiding is redelijk tijdrovend en de ingrediënten prijzig, vandaar ook de relatief sterk geprijsde calissons. Let wel, enkel de IGP mag gebruikt worden als ze ook hier gemaakt werden. Werden ze in het Oosten gemaakt, dan mogen ze ook zo verkocht worden maar zonder IGP èn mits het geijkte recept te gebruiken (op straffe van gevangenis & boetes tot €300.000!).Indien u zelf graag ontdekt hoe fijn het is om eigen poterie te creëren, dan kan u ook bij ons terecht.

In samenwerking met Hélène & Thierry Lionti kan u via ons een initiatie pottendraaien reserveren.
Alle info vindt u hier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...