zaterdag 19 november 2016

Les Oliviers du Taulisson * de olijvenoogst 2016

Ondanks het feit dat er dit jaar zeer veel - van een understatement van jewelste gesproken - olijven gestoken zijn door de olijfvlieg, besloten we vandaag aan de olijvenoogst te starten. Kwestie van te proberen redden wat er te redden valt ... We kijken er al zó lang naar uit om eens onze eigen olijven te mogen plukken, dat we dat dan ook maar ineens eens moesten doen. De tuin heeft sowieso een grondige onderhoudsbeurt nodig en al doende leert men het best en het meest over onze olijfbomen en de olijven.

Vorige nacht kreeg de tuin een opfrisbeurt met een buitje van een uurtje dus de oogst begon glanzend en fris. Al snel hadden we door dat we veel gemakkelijker plukken eens de olijven hun portie warmte van de zon ontvingen. De olijven die na het opdrogen nog glanzen, zijn namelijk diegene die gestoken werden door de olijfvlieg. De glans komt door de olie die de olijf verliest of verloren heeft door de prik van de vlieg. De olijfvlieg legt op dat moment namelijk haar eitjes in de olijf en vanbinnenuit eten de kleine larven de olijf leeg om zo uit te kunnen komen. De olijf is dan ineens ook foutu want het beste is op dat moment weggegeten of weggedropen langs de piepkleine gaatjes. Al zijn er mensen die deze olijven ook mee laten persen maar dat komt - vanzelfsprekend - de zuurtegraad en de smaak van de olijfolie niet ten goede. Zo blijft de olijf dus (bij ons) enkel nog hangen om te rotten. De gezonde en ongeprikte olijven daartegenover zien er mat en met een blauwig beschermende laagje uit, met daaronder de kleur van hun rijpingsgraad - van geelgroenig naar donkerpaars.Na een hele dag snoeien en plukken met z'n 4, hebben we 90% van de gezonde olijven van de bomen geplukt ... en dat ziet er meer dan schamel uit. We komen nog aan geen 10kg (of zo'n ruwe 4% van de 'normale' oogst)! Wetende dat je zo'n 5kg nodig hebt voor 1l olijfolie, zal 2016 inderdaad 'gene vette' zijn, maar bon, dat wisten we dus al.
We profiteerden ook van de gelegenheid om onze kids in beeld te brengen in hun favoriete omgeving. Ze voelden zich vandaag als 'echte boeren' en dit was 'ook hun droom sinds ze geboren zijn'. Hoe geweldig is dat?! 

Gezond en gestoken broederlijk verenigd door een dauwdruppel:


Plukken, zoeken, bekijken, weggooien of bijhouden ... een tijdrovende bezigheid maar o zo boeiend.
En oef ... ook een klein stukje boom met enkel gezonde exemplaren:


Hier ziet u enkele andere beelden uit onze olijvengaard, om onze eigen etiketten in beeld te brengen. Die zullen volgend jaar ook nog wel kleven ...

EDIT: Ondertussen plukten we enkele dagen later nog verder bij en bleek de hoeveelheid olijven al bij al nog goed mee te vallen. Dat wordt genieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...