donderdag 17 november 2016

Renoveren * een haardbrand en meer wit in de leefruimte

Woensdag - renovatiedag, helaas... Woensdag 9 november ontbrak er een renovatiepost en daar was een goeie reden voor. Die dag, 20 jaar geleden, zoenden we voor het eerst en we zijn daar sindsdien niet mee opgehouden ... geweldig om lezen dat vele mensen diezelfde woensdag als een memorabele dag bestempeld hebben of was er misschien iets anders gebeurd? Geen idee, want echt van de wereld zijn we hier niet en maar goed ook misschien.

Renoveren in la douce Provence is al dat de klok slaat.

Kappen, boren, graven, afbreken, stof all over the place tot we geen hand meer voor de ogen zagen,
gevolgd door véél opkuisen
èn heel de santenboetiek all over again ...
dat hoorde er weeral bij de afgelopen weken.

Prachtig staat dat niet - fotografisch gezien - en heel boeiend om te zien is dat ook al niet maar wel cruciaal om zo alle technische zaken in de kamers geïnstalleerd te krijgen. We braken door de muren, maakten een nieuwe buitendeur, een technische ruimte, legden kabels, vernieuwden kabels en leidingen, installeerden nieuwe boilers, creëerden nieuwe muren etc. We gaan u vandaag echter niet vervelen met foto's van dat alles.

Wat we wel nog deden, toen al het stof weer ging liggen, was de leefruimte gedurende een week op z'n kop zetten. De zetel werd ontmanteld en de trap werd een no-zone. Alles werd van 4 nieuwe lagen gebroken witte lak voorzien.  Een leuke job om alles te zien veranderen in een steeds meer heldere ruimte.

Al is de leefruimte bijlange nog niet zoals ze eruit zou moeten zien. De rode stof van de zetel zal verdwijnen, de blauwe deur wordt uiteraard ook wit, de rode plafond, de muren en de balken worden nog wit, de verlichting wordt aangepakt en de gehele aankleding wordt nog anders en ... en ... de haard wordt gemaakt...

Toen we nog geen week onze handtekening gezet hadden, waren mijn ouders op een avond in het huis en wij terug in Mariekerke. Een vuurtje stoken in de haard is toch zo plezant en zo komt het dat wij om 23u30 een telefoontje kregen: "vinden jullie het ok als we de brandweer bellen? Niks om u zorgen over te maken, zenne ..." "Euh ... is dit een flauw mopje?!" " Neeee!"

En ja, hoor, de haard stond in brand!

Toen we afgelopen lente de woning kwamen bezichtigen, was een onfortuinlijke uil er beneden in terecht gekomen en helaas voor hem was hij er nooit meer uitgeraakt. Misschien had hij er wel zijn nest in gemaakt die de brand in de hand werkte? Maar de vorige eigenares was blijkbaar ook de jaarlijkse poetsbeurt van de schouw vergeten en als er dan veel meer dan alleen maar hout in de haard opgestookt wordt, kan je dus wel eens het 'geluk' hebben een brandhaard te mogen zien...   en zo komt het dat een deel van ons dak door 6 forse brandweermannen  met glanzend zilveren helmen in het holst van de nacht werd kapot getrapt, een gat in de schouw gehakt en de haardbrand aldus gestopt.

De leefruimte heeft dus nog véél werk voor ons in petto. Ook de nieuwe ruimte die we boven bij creëerden (zoals je hier langs de andere kant van de mezzanine onze badkamer en onze kinderkamer al zag), moet nog mooi afgewerkt worden, maar dat volgt later.

Op de foto's kan u ook de prachtige decoratie spotten die de gamins voor Halloween maakten.

Work in progress.

Hier is een beeld van diezelfde ruimte VOOR EN TIJDENS vorige delen van de renovatie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...