zaterdag 26 november 2016

Winter in de Maisonnette & Kerst in de Provence

Ook in de winterperiode ontvangen we gasten in onze Maisonnette. Nochtans voorzien we deze periode ook graag voor het bijwerken van wat details, enkele likjes verf aan te brengen, de planten te vervangen door slimmere - winterharde en mooie groene hangvetplanten - exemplaren en een algemene checkup.

Vandaag deden we al een deel van onze winterbeurt, om de komst van de echte winter/kerstgasten ineens goed voor te bereiden.

De bovenste raam, op de 2e verdieping in de slaapkamer, kreeg al een eerste beschermende laklaag in zacht lavendelblauw, wat meteen ook een heel ander accent aan de ruimte geeft, dan het originele oranjebruine van het hout.

De garage werd volledig opnieuw in wit geverfd, ook om meer bescherming te geven.

Er werden overal wat kleine details bijgewerkt, wat haakjes en een kadertje opgehangen en de zetel kreeg een warmere aankleding, nu de winter voor de deur staat - al lunchten we vandaag weer heerlijk buiten op ons terras na enkele stormachtige dagen, die normaal gezien staan voor 'de omslag' naar de winterperiode - .De gamins en ik zorgden samen voor een meer winterse aankleding en een beetje kerstsfeer. In de hele Provence zie je overal al de kerstlichtjes en aanverwanten opduiken... en ja, dat mag hier nu al, want enkel bij ons komt de Sint nog langs maar bij (bijna) alle andere kinderen hier niet. Die kijken namelijk reikhalzend uit naar de komst van Père Noël!


Kerst in de Provence betekent traditie en een heel belangrijk aspect daarbij zijn de crèches (kerststallen) gevuld met prachtige taferelen vol santons. De kerstbeeldjes van bij ons, zijn hier een echt prachtig ambacht, veelal in klei gemaakt en de taferelen beperken zich niet enkel tot een enkele kerststal, maar gaan veel breder en zijn een waar genot om naar te kijken. Ontelbaar veel details maken het o zo magisch, die het centrale gegeven van de basis van de Kerst (de geboorte van Jezus ;-)) extra in de verf zetten. Maar ook in de Provence is dit de gezelligste periode van het hele jaar en leiden de lichtjes je, na een zonnige wandeling en terrasje, 's avondsnaar binnen waar het heerlijk genieten is van winterse Provençaalse zaligheden bij de haard en in goed gezelschap ...

Onze kinderen kregen vorig jaar van de lieve (oorspronkelijk Waalse) dame achter 'Brin d'Argile' hun allereerste schaapje en zijn nu volop aan het sparen voor extra figuren, santons, om een prachtig crèche te kunnen maken èn zo ons huis een Provençaalse kerstsfeer mee te geven. Ik hou het voor de rest liever sober met eenvoudige lichtjes en wat groen en dan past zo'n crèche er wel mooi bij.

De Provençaalse kerstmarkten bezoeken we dan ook maar al te graag en die komen er al bijzonder snel aan (en zelfs voor Maxime's verjaardag en de passage van de Sint!). Een overzicht van de grootste markten kan je hier vinden. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...