woensdag 2 november 2016

Renoveren * de tonnelles

We blijven met deze renovatiepost ook nog even buiten... het is onophoudelijk prachtig (na)zomerweer zonder een wolkje aan de lucht en dat betekent dat we ook graag buiten bezig blijven! 

Tussendoor weliswaar want binnen zijn we aan kap-en breekwerken maar ook opbouwwerken bezig. De grootste veranderingen aan de gastenkamers vinden nu plaats en we hopen daar snel meer van te kunnen laten zien ;-)

Maar buiten dus. Aan de voorzijde van ons huis, hebben we het terras waar we al het meeste van onze tijd doorbrachten. 2 oude, dikke glycines ofte blauwe regens overgroeien daar een tonnelle. Het geeft een gezellig gevoel en prachtig gefilterd licht. Als het heet is in de zomer, blijft het onder de glycine doenbaar en de ideale plek om gezellig te tafelen. Ook nu nog is het bladerdak mooi groen en blijft het er aangenaam zitten. En in de lente, is het een paars dak vol felgeurende bloemen - iets waar we nu al naar uitkijken!

Voor de familiekamer (waar ook 4 vrienden kunnen logeren, zoals al eens eerder gevraagd werd - maar we zijn nog op zoek naar de juiste naam daarvoor;-)) 'Aglandau' aan de Oostkant van ons huis, zal er een ruim (privé)terras zijn (de dubbel deur en het raam horen beiden bij deze kamer) dat van 's morgensvroeg in de volle zon ligt, dus leek het ons opportuun om daar ook een tonnelle met blauwe regen te voorzien. Zo kunnen de gasten kiezen of ze graag in volle zon zitten of genieten van de schaduwrijke plaats die de tonnelle hen zal bieden.

Een tonnelle kopen en in elkaar knutselen is één ding, maar het ook nog stevig verankeren in rotsgrond en aan de wand van het huis is een andere zaak. Een dikke balk loste dat laatste voor ons op. Om het geheel beter tegen het vocht te beschermen en wat  meer sfeer te geven, plaatsten we er pannetjes bovenop. Het lijkt, volgens ons toch, zo alsof het nooit anders geweest ...

De glycine is een exemplaar dat we samen met het huis erfden en die nooit echt de kracht kreeg om mooi tegen die kant van het huis te groeien. De reden is eenvoudig: zijn pot was veel te klein! Nu hij al een weekje in volle grond staat, ziet hij er al eens zo goed uit ... en nu maar groeien tegen de sterren op, zodat er volgend voorjaar een prachtig jong bladerdak op de tonnelle groeit!

Het terras zelf moet uiteraard nog verfraaid worden, maar de tonnelle staat en de glycine is er klaar voor...
Noot: bij het publiceren van deze foto's zie ik de 'scheefheid' ervan (foutje van de enthousiaste fotografe!) - onze tonnelle staat nochtans mooi waterpas!

Op onderstaande foto's zie je ineens ook de staat van de verfwerken, voor & na naast elkaar. Weg met al het bruin - welkom aan gebroken wit en anthraciet!

Oorspronkelijke foto's van deze plek ontbreken jammer genoeg - 
er stond toen ook een oude schommel - maar tussentijdse foto's hebben we wel:Hieronder zijn enkele impressies van de glycine aan het grote terras, waar we onze gasten het ontbijt zullen serveren.

Eerder deze week nam ik deze foto van aan onze openslaande deur. Het lijkt net alsof de glycine als een feestslinger weer een prachtige nieuwe renovatiedag inluidt:


Vandaag zag onze glycine - na snoeiwerken om nieuwe goten op te hangen, er zo uit:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...