zaterdag 29 oktober 2016

Les Oliviers du Taulisson * huile d'olive

Al ons hele leven zijn we begeesterd door olijven en olijfolie, maar pas door het lezen van de boeken van Carol Drinkwater èn een deel van haar olijfroute te reizen in 2013-2014, werd het gevoel bij ons allebei echt sterk.
We schreven in het verleden daar af en toe al eens over;
klik op de titel om naar de bijbehorende blogpost te gaan:


Toen we op zoek gingen naar onze nieuwe thuis aan de voet van de Mont Ventoux hadden we een piepklein afvinklijstje... er waren slechts een paar musts èn één daarvan waren olijfbomen. Nu goed, de plaats om ze te planten had ook goed geweest, maar toen bleek dat we bij dit huis en deze locatie ook een kleine olijfgaard van 50 bomen zouden verwerven, dan was de keuze héél snel gemaakt. Coup de Foudre! U las ongetwijfeld hier of hier al waarom we kozen voor 'Les Oliviers du Taulisson' als naam voor onze toekomstige B&B.

Alles omtrent olijven en het ecologisch en bewust telen ervan boeit ons. Nu zijn daar weinig woorden over geschreven; de meeste kennis die we hebben vonden we uit ervaringen, gesprekken met boeren, viavia of van de romans van Carol Drinkwater en bij verder opzoekwerk, vinden we vaak hetzelfde terug en botst al die kennis terug tot grote 'merken' die hun (niet altijd even overtuigd biologische) manier als heiligmakend willen verkopen... een beetje ene kluwen dus nog om biologisch te kunnen beginnen telen maar bon, rien à faire dit jaar want de bomen waren enkele maanden aan hun lot overgelaten voor ze aan ons verkocht werden.

2017 zal voor de bomen een fris nieuw en verzorgd jaar betekenen. 2016 zal het redden zijn wat er te redden valt.


En nu, de dagen aftellend naar begin november, hadden we gehoopt om binnenkort aan onze eerste pluk te kunnen starten! Natuurlijk wisten we wel dat de kans bijzonder groot was om ook bijzonder ontgoocheld te zijn, eens we de prikjes van de olijfvlieg zouden ontdekken... en zo was het ook eerder deze week (zie hier op Instagram)!
De vorige eigenaar heeft niets meer aan de bomen gedaan sinds de zomer van 2015 dus het was enigszins wel te verwachten... De bestrijdingsmiddelen die andere olijfboeren in de strijd gooien, waren duidelijk niet sterk genoeg om ook onze bomen te vrijwaren. Hier vliegen - al een chance - geen chemische vliegtuigjes boven, die toevallig ook onze bomen zouden kunnen treffen.
In onze streek staan we voor dezelfde 'strijd' als Carol Drinkwater aan de kust heeft gestreden/strijdt: biologisch telen en de vliegjes op natuurlijke wijze vermijden. In onze streek wordt er namelijk nog niet al te vaak aan echt ecologisch (of amper) boeren gedaan...
Misschien kunnen we wel rekenen op handige tips of goeie raad van andere olijfboeren, eens we met onze magere oogst naar de molen trekken?! Misschien botsen we wel op andere biologisch gezinde telers, ergens onderweg of op het wereldwijde web? Time will tell...
In ieder geval, hebben we aansluitend bij de rest van de vormgeving van onze B&B (zie hier voor de cadeaubons; de rest volgt later), ook onze eigen olijfolie-etiketten al ontworpen en gemaakt. De fles waarop we ons testexemplaar kleefden, is van onze buurman, wiens eigendom ook bij 'Le Taulisson' hoort, dus mocht het wel eens op deze fles gekleefd worden ;-)

Ik nam vanavond net voor zonsondergang mijn camera mee de olijvengaard en schoot erop los. Is er iets mooiers dan grillige olijfbomen tegen de gouden stralen van een ondergaande zon? Niet moeilijk om dan letterlijk te zien waarom olijfolie vloeibaar goud genoemd wordt...om nog maar over de figuurlijke wijze te zwijgen...

Geef toe, hoe heerlijk ontbijten of dineren kan het zijn met je eigen pure olijfolie met bijbehorend etiket op tafel?

Enkele sfeerbeelden met ons etiket en de 'eerste' fles in onze tuin, eerder deze avond:


Enkele detailfoto's van de gaatjes van de olijfvliegen dus 'platte' en leeggegeten olijven:

Hopelijk overleven deze gezonde exemplaren nog even tot aan onze pluk:


Nog enkele sfeerbeelden uit onze olijfgaard, tegen het einde van de avond, waar duidelijk de spreekwoordelijke vogelvlucht doorheen de takken van de olijfbomen mogelijk is :
Het zicht van aan ons zwembad, over onze bladloze vijgenboom, de olijvenbomen, naar de wijngaarden en kersengaarden van de naburige boeren tot aan de ruïnes van het oude Beaumont:


1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...