zaterdag 22 oktober 2016

Beaumont-du-Ventoux * les vendanges

Een nieuwe blogpost met foto's gemaakt door Maxime.

De laatste dag voor de herfstvakantie, afgelopen woensdag, kwamen ze - helaas niet manueel - de laatste druiven plukken in Les Valettes, in de wijngaard die je ook in de vorige blogpost (hier) zag. We volgen als sinds medio september de intense werkzaamheden tijdens de vendanges. Eerst waren er de ongelooflijk zoete en sappige Muscatdruiven die met veel  nauwgezetheid manueel geplukt werden. Het is een grappig en charmant zicht, de kleine tentjes tussen de hoge druivenranken, die zachtjesaan verschuiven. Ik zou er wel graag eens foto's van genomen hebben maar de plukkers staan daar zeker niet om te springen en dan respecteren we graag de mensen in hun doen. Diezelfde boodschap geven we ook graag aan onze kinderen mee. Niet alles moet steeds gefotografeerd worden. Genieten van de mooie dingen in het leven, leven ìn het moment, mèt af en toe een foto om iets voor de eeuwigheid vast te leggen.

Maxime brengt daar natuurlijk wel verandering in, op een heel naturelle manier, zonder zich op te dringen met een camera in de hand. In zijn vlotheid trekt hij zich niets meer aan van zijn (nu nog) gebrekkige Frans en slaat hij vaak eens een praatje met de buren en de boeren. Af en toe loopt hij dan ook eens snel met de camera naar de straatkant en heeft hij de eer om snel enkele foto's te maken.

Maxime is nochtans ook een tekstschrijver, met prachtige resultaten, maar toch had hij nog een zekere drempelvrees om hier op de blog zijn verhaal te doen (jaa, die miljoenen lezers schrikken hem een beetje af); vandaar de keuze voor een kleine tekst van mij en foto's van zijn hand.

De keuze der foto's is geheel de zijne. Alle dagen krijgen we hier de blauwste luchten voorgeschoteld, met af en toe eens een wolkje ter decoratie. De velden en bossen rondom ons, die veranderen wel constant van kleur. Het prachtigste seizoen, maar dat werd nog maar een tigtal keer gezegd zeker?! 1 dag kregen we ook een sprookjesachtige mist te zien, die zich vlijde tussen de combes van de Pays Ventoux. Het was als eens schim die dwaalde tussen onze velden, op weg naar de ruïne van het oude Beaumont. Heel speciaal. 

Het resultaat van de vendanges kan je binnenkort weer proeven in de Caveau van Beaumont-du-Ventoux. De naam is misschien een beetje misleidend want het staat voor alle wijnen die gemaakt en gebotteld worden bij ons in Beaumont, maar daar gebruikten ze ook de druiven voor die geplukt werden in Malaucène, Le Barroux & Entrechaux. Allemaal dragen deze dorpen dezelfde postcode maar hebben ze elk hun eigen burgemeester en faciliteiten, maar wel dus één gemeenschappelijke cave... De franse logica, heerlijk. Het is de 2e kleinste coöperatieve in de regio en heeft eigenlijk best een grote keuze aan veel lekkere wijnen, waaronder ook biologische èn 2 soorten bubbels, - die hier ook het vaakst op onze tafel belanden - hoe kan het ook anders?!. Misschien later meer daarover ;-)

Zie je onze Titi wegrennen?
Druiven lossen op onze oprit!


1 opmerking:

  1. Zalig! Goed gedaan Maxime. Ik kijk uit naar jouw eerste teksten hoor!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...