zaterdag 17 november 2018

Venterol * een dorpje als filmset * 'Raoul Taburin'


Zelfs als de zon niet schijnt in de Provence, vrolijken de pittoreske en vaak kleurrijke dorpshuizen je dag op. Een weekje geleden trokken we richting Nyons (25km van Malaucène, een halfuurtje met de wagen op het gemak) voor een stevige wandeling - een sterke aanrader, maar daarover later meer! - en een dorpsbezoekje.




Het dorpje dat we uitkozen is Venterol. Op 5 minuutjes met de wagen van Nyons èn doorheen goudkleurige wijngaarden en zilverkleurige olijfgaarden, is het zeker de kleine ommetoer waard.




Het is geen wonder dat Venterol gekozen werd als filmset voor 'Raoul Taburin a un secret'. Gebaseerd op de tekeningen en het verhaal van Sempé (bekend ook van 'le Petit Nicolas', verplichte leesvoer in 't Middelbaar, ook in België!), kozen ze ervoor om Venterol om te toveren tot St Céron (zie hieronder op de foto) uit het boek.





Onze B&B-gasten gingen eind juni 2017 een kijkje nemen toen het hele dorp in Sempéstijl verkeerde en er lustig gefilmd werd met knallers Benoît Poelvoorde & Edouard Baer, respectievelijk in de rollen van de fietsmaker die niet fietsen kan, Raoul Taburin, & de fotograaf van het dorp, Hervé Figougne. Wij hadden toen jammer genoeg niet de tijd om de sfeer te gaan proeven...






Wij namen afgelopen weekend wel veel 'figougnes' (foto's, lees maar eens het boek of kijk naar de film ;-)) van het prachtige dorpje en kijken reikhalzend uit naar de film in de cinema in april 2019! Ondertussen rijden we wel lustig verder rond op onze 'taburins' ... Er zijn in het dorp nog wel overblijfselen te zien van de film maar jammer genoeg verdween er ook al veel decoratie en de gevels die beenhouwerij, post, mairie e.d. werden. Het zou nog mooier geweest zijn als er een deel behouden zou zijn.


Het dorpje is een rond kluwen (sommigen zien er van bovenaf een vraagteken in) van kleine straatjes, passerelles, hoogtes, laagtes en trapjes die alles met elkaar verbindt. Een echt village perché, hoog gelegen en mysterieus, vol geheimen & verhalen die wachten om ontdekt te worden.




 



 

Een fontein ontbrak op het centrale plein dus zouden ze filmgewijs er snel een polystyreen exemplaar neer te poten maar dat was gerekend buiten de lokale steenkapper die voor een prachtige echte fontein uit ZuidFranse steen zorgde, die er sindsdien een vaste stek kreeg. Geef toe, elk Zuid-Frans dorpje heeft toch zijn eigen fontein nodig?!






Jammer genoeg was de 'café de la place' met jaarlijks verlof want nochtans kan je er lekker terecht. Dat zal weer voor later zijn. Meer nieuws en leuke filmpjes en figougnes (haha!) vind je op hun facebookpagina (klik hier). Ook hier zie je de sympathieke acteurs bezig achter de schermen.






Rondom het dorp is het prachtig wandelen, zeker nu de herfst alles in prachtige rode, oranje, gele, goude en zilvere tinten omzet. Zelfs zonder de typische zuiders blauwe luchten die dag valt de schoonheid van de Zuidelijke Drôme niet te negeren. Het vallen van de bladeren geeft er een instant feestgevoel aan.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...