zaterdag 6 februari 2016

Beaumont-du-Ventoux

Bij Malaucène hoort het wondermooie, piepkleine Beaumont-du-Ventoux (320 inwoners). Ze delen eenzelfde postcode, maar eigenlijk zijn ze elk op gesteld op hun eigenheid en hun eigen grondgebied. Het (ski)station van de Mont Serein, een 5tal km voor de top van de Mont Ventoux, is misschien wel het bekendste deel van Beaumont-du-Ventoux.

Beaumont is uiteraard ook gekend voor iets anders... het heeft een goeie cave coöperative, wat wil zeggen dat de lokale wijnboeren samen hun druiven bottelen tot heerlijke wijnen. Er zijn voor- en nadelen aan coöperatives maar daar zullen we een volgende keer op focussen ;-) Belangrijk is dat de smaak al goed zit. En dat is zeker zo bij de vele verschillende wijnen (èn bubbels!) die de cave van Beaumont maakt. Hun 'winkel' bevindt zich op de route de la Madeleine, op weg van Malaucène naar Bédoin. Strategisch heel sterk is die locatie (op grondgebied van Beaumont), maar dat betekent ook dat de grote toeristische drukte weggehouden wordt bij het eigenlijke dorpje.

En laat dat kleine dorpje nu echt magnifiek mooi en vredig rustig zijn. Wij wandelden er op een ochtend in december door, en genoten van de immer veranderende landschappen (vooral vol olijfgaarden, kersenbomen en wijngaarden) en huizen in wintersfeer. 1 café/restaurant bevindt zich in het dorp, dus je voorziet je best op eigen spijs en drank bij het wandelen als je niet zeker bent van hun openingstijden. Eigenlijk bestaat het dorpjes uit 9 kleine gehuchtjes en is het centraal gelegen gehuchtje 'Le Piolon' met het restaurant, een poterie en de mairie het meest aanzien als het hoofddorp en dus als Beaumont-du-Ventoux... Volgt u nog?

Wij wandelden verder de bergen in, of de flanken van de Ventoux op, zo u wilt, naar hoog boven het landschap. Het lijkt bijzonder indrukwekkend hoog en een enorme uitdaging. Maar wat kregen we? Een mooie, verrassende en goed doenbare wandeling met als summum, letterlijk en figuurlijk, de oude toren van het 10e eeuwse Beaumont-le-Vieux. Het oude dorpje werd in de Middeleeuwen (14e eeuw) totaal verwoest maar de restanten van de toren zie je nog van mijlenver staan. Vanuit Entrechaux en Le Crestet zie je hem het beste staan, op de golvende flanken van de Mont Ventoux.

De naam Beaumont-du-Ventoux, is eigenlijk een prachtige ode aan die Reus van een Ventoux. Het woord Beaumont betekent echt letterlijk 'beau mont' en komt van het latijnse 'Belli(s) Montis' wat zoveel wil zeggen als 'Mooie Berg'. Wie kan dat nu tegenspreken?! OK, Latijnkundigen onder ons zullen er ook het woord 'oorlog' inzien, maar misschien kunnen we dan een verwijzing zien naar de 'Mistral' die hier soms serieus huis kan houden?!

De inwoners worden de Bellimontois genoemd, hoe goed klinkt dat?!












2 opmerkingen:

  1. Opgeslagen bij deze! Prachtige foto's... Weet jij wat die takken aan die deur betekenen?

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...