zaterdag 16 februari 2019

Brocante- & antiekmarkten en winkeltjes


Antiek- en/of rommelmarkten in de Vaucluse (Provence)

Wie denkt er nu niet bij de Provence (of zelfs heel Frankrijk) aan heerlijk bijzondere en unieke stukken zorgvuldig bij elkaar snuisteren (chiner en français) op een uiterst charmante markt, liefst nog met een streepje accordeonmuziek van een straatartieste erbij en iets verderop een drankkraampje met verse oesters en een terrasje à l'improviste met enkele stoeltjes rondom?



Voor rommelmarkten nemen we zelden of nooit onze camera mee. We geven onze ogen de kost en dan nog ... zoveel te zien, zoveel te beleven! Je kan zo snel dat ene pareltje missen...

Vorige week namen we onze camera mee naar één van onze favoriete markten hier in de buurt, in Villeneuve-lès-Avignon (ook de moeite om het stadje zelf te bezoeken maar daarover later meer). We lieten Clarice begaan met de camera terwijl we zelf goed uit onze doppen keken ... ;-)


 



Vide Greniers of rommelmarkten worden doorgaans wekelijks op papieren affiches aangekondigd langs de weg en bij de bakkers/winkels/toeristische diensten, ...
U vindt bij de toeristische diensten ook steeds een overzichtslijstje met de vide greniers van de omliggende dorpen even vooraf.



Zo'n markten zijn echt typisch Provençaals, waar altijd veel volk op afkomt, het hele jaar door. Je kan er echt nog mooie koopjes doen of prachtige antieke stukken aan uw collectie toevoegen. Het is zeer afhankelijk van het soort markt dat u bezoekt (marché aux puces, brocante dan wel antiquités, professioneel of van particulieren) De prijs van een item vragen zorgt zeer vaak voor aangename verrassingen. Tegenwoordig worden ook meer en meer prijsjes aan de items gehangen. De mensen hier zien het echt nog als een win-winsituatie. Zij zijn van hun items vanaf en u heeft voor een leuke prijs er een fijn item bij. Er zijn ook professionelen die wel degelijk de juiste prijs van hun koopwaar weten alsook verkopers die denken dat ze kenners zijn. Aan u om de situatie in te schatten ... ;-)




Onze kids zijn daar tegenwoordig ook redelijk ervaren in en kunnen als geen ander de pareltjes eruit vissen. Zelfs prijzen inschatten lukt tegenwoordig aardig goed.



Op de echte antiekmarkten is het andere koek en kan je wel eens minder aangenaam verrast zijn door de prijzen die gevraagd worden, maar goed. Dat is dan ook normaal.






Een goeie tip: zie het item ineens ook als een mooi en uniek 'souvenir', echt uit de Provence en zo valt die prijs misschien beter meer dan eerst gedacht... ;-)

Welke markten zijn de moeite waard?

Alle markten natuurlijk, afhankelijk van wat u zoekt.
Wilt u graag mooie brocante zien, dan zijn onderstaande zeker aanraders:

Elke zaterdag: 
- marché aux puces in Montfavet (44km)
- brocante in Villeneuve-lez-Avignon (45km)

Zondag:

- marche aux puces, brocante & antiquités in Carpentras(20km)
- brocante in Vaison-la-Romaine (9km)(1x per maand)
marche aux puces, brocante & antiquités in L'Isle sur la Sorgue (39km) tegelijkertijd met de grote Provençaalse markt. Tevens zijn de ontelbaar vele antiekzaken op zondag geopend! Hou rekening met veel drukte en ga vroeg. Het is wel een enorme aanrader, want ook het stadje met zijn vele watermolens en waters (Sorgues) is magnifiek mooi...


! Hoogdagen van de brocante en antiek in
 L'Isle sur la Sorgue,
het grootste antiel-en brocantefeest van Europa:
Paasweekend èn OLVHemelvaartweekend (15 augustus)
Zie hier op onze blog

Online kan u ook enkele nuttige kalenders raadplegen zoals

BrocaBrac.fr/84
Vide-Greniers.org/84-vaucluse

Ons overzicht van alle markten in de omgeving vindt u hier.

Onze favoriete brocantewinkeltjes:

- La Brocanterie du Lapin Bleu in Malaucène, waar we al meubelen en kleine spulletjes kochten.
- Brocanterie du Four à Chaux in Le Barroux, waar we al (Jieldé)lampen en kleine spulletjes kochten.
- Le magsin in Villeneuve-lès-Avignon, waar we al allerlei kleine spulletjes, servies en decoratie vonden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...