dinsdag 4 februari 2020

Châteauneuf-du-Pape * Château La Nerthe


 

In Châteauneuf-du-Pape komt elke wijnliefhebber aan zijn trekken, maar ook voor de minder geoefende wijndrinker is dit pittoreske dopje meer dan de moeite waard. De wijngaarden rondom zijn zo typisch en schilderachtig, dat er doorrijden of wandelen je filmisch laat wegdromen naar eeuwenoude châteaus met familiegeheimen en luisterrijke fabels en legendes.

We lieten hier al eens een mooie impressie van deze keirijke wijngaarden met magnifieke uitzichten zien mèt een lekker & mooi eetadres aan een château.






Afgelopen lente (2019) bezochten we één der oudste en tot de verbeelding sprekende kastelen die deze streek rijk is: Château La Nerthe.

Het kasteel ligt eenzaam op hoogte met magnifieke zichten rondom tot in Avignon, het Palais des Papes, reikend naar de Ventoux en de Dentelles maar ook lonkend naar het naastgelegen Château des Fines Roches en daarachter het kleine oude centrum van  het Middeleeuwse Châteauneuf-du-Pape.

Gezegend als we zijn om goed bevriend te zijn met een oenoloog die hier ooit werkte, konden we een rustig, uitgebreid en boeiend bezoek brengen aan het kasteel en zijn beroemde kelders. Er waren geen andere bezoekers, dus we genoten van de absolute rust op deze serene plek vol geschiedenis.




Ontdekt u graag al meer op voorhand over de enorme rijke geschiedenis ervan, dan kan u hier op hun website al veel details terugvinden.


Buigend over een geschiedenis van 500 jaar valt er inderdaad behoorlijk wat te vertellen.

We gaan hier zeker niet dieper in op de bijbehorende sappige familiegeheimen, wel laten we u graag mee genieten van een bezoekje in hun indrukwekkende kelders.
Ooit, in de 16e eeuw, uit de rots gehouwen waarop het kasteel in de 18e eeuw werd gebouwd, zijn de kelders de ideale bewaarplek voor hun topwijnen omdat ze het hele jaar door constant van temperatuur blijven. Hun wijnen laten zich nog meer tot hun recht komen door hen een behoorlijk aantal jaren te laten liggen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat alle grote (top)restaurants dichtbij en verder weg, ervoor kiezen om hun wijnselectie hier te bewaren tot de dag van vervoer. Zo blijft de temperatuurschommeling en eventuele andere schokken tot een minimum beperkt en komt dat de wijn optimaal ten goede.





92 hectaren Châteauneufwijngaarden (met alle 13 wijnsoorten èn de 4 verschillende ondergronden die tot de appellatie behoren), dat laat zich in heel wat tonnen verdelen. Rondom het kasteel zelf bevinden zich hiervan 60 hectaren, allemaal behorend tot hun eigen familie. Sinds 1998 zijn de geteelde druiven en dus ook hun wijnen gecertificeerd biologisch.








Onze favoriete restaurants konden we natuurlijk ook goed spotten... ook l'Oustau de Baumanière dat dit jaar eindelijk terug zijn derde Michelinster thuishaalde.



Een bezoek aan de wijnkelders gevolgd door een wijnproeverij waarbij u het aantal te proeven wijnen kan kiezen en waar zelfs eventueel een lunch kan bijboeken worden, kan u reserveren via hun website .




Naast de wijnen konden we ook ten zeerste de 'Fine' appreciëren. Met een jaartal van 1997 en prijs van €90 is het een luxegenot. Het is de geest van hun wijnen die in deze fles vervat zit. Het is een traditionele driedubbele distillatie van hun witte, in de kelders gerijpte witte wijnen, gevolgd door minstens 10 jaar in eiken vaten die voor dit unieke product zorgt. Een absolute aanrader voor wie iets unieks cadeau wil geven of krijgen.






‘s Middags lunchten we deze keer binnen bij Château des Fines Roches , steeds een aanrader en onmiddellijke buur van Château La Nerthe., zie op onderstaande foto:




Meer info:

Château La Nerthe
4213 Route de Sorgues
84230 Châteaunuef-du-Pape

Tél: +33(0)490.83.59.04

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...