vrijdag 6 maart 2020

Tuinieren à volonté

Natuurlijke Franse tuinen, deels verfijnd en perfect afgebakend, deels heel nonchalant en weelderig tierend, daar houden wij van. Onze tuin had altijd een goeie nonchalance (een initieel beeld krijgt u hier en hier onderaan laten we graag enkele foto's tijdens de werken zien in de herfst van 2019) maar deze winter hadden we zin om hem een goeie boost aan de kant van de kamers te geven en ook enkele stukken wat meer te structureren... We werkten er de hele winter gestadig aan verder en zijn blij om onze vorderingen al te kunnen laten zien! In de Provence is het goed nadenken wat te planten en hoe te structureren maar ondertussen hebben we voldoende ervaring in tuinieren om dit goed te kunnen aanpakken, of dat hopen we toch ;-) 


Als we teruggaan in de tijd naar hoe het vorige herfst nog was, dan ziet dat er zo uit:






Kamer Picholine kreeg een vernieuwd terras, maar dat zag u natuurlijk al hier. Ettelijke kubieke meters grond en rotsen werden met de hand afgegraven en herverdeeld over verschillende gedeeltes van de tuin. Enkele eiken sneuvelden maar er blijven er zeker nog voldoende rechtstaan. De hele tuin kreeg vaste verlichting, met mooie roestbruine paaltjes van Qazqa, in plaats van verlichting op zonne-energie die niet altijd even goed alles verlicht. De tuin krijgt nu 's avonds een warme gouden gloed.




We voegden nog een extra natuurstenen muur(tje) toe achter het reeds gecreëerde muurtje dat dit terras omarmt, om de niveauverschillen in de tuin beter en aantrekkelijker te structureren. Bovenop werd hangrozemarijn en laurier rose geplant en in het muurtje kwam verlichting. Tussen beide muurtjes werd voldoende plaats gelaten om een trap te maken zodat de gasten van kamer Tanche langs daar naar hun kamer kunnen gaan.


Vanop het terras van de kamer Picholine kijk je zoals hieronder naar het terras van kamer Aglandau. De update van dat terras kon u hier zien.


Naast de terrassen creëerden we nieuwe wandelpaden die we afboorden met natuurijzer, dat in de loop van de tijd een nog mooier patina zal krijgen. Naast de paden kwam rechtopstaande rozemarijn.



Om naar kamer Tanche te gaan zou er een helling kunnen zijn/blijven maar wij kozen er dus voor een veilige natuurstenen trap te maken naast het terras van kamer Picholine.



Vanuit kamer Tanche is dit voortaan het zicht naar beneden: 





en dit naar de andere kant, als je naar beneden kijkt:

Het is op deze foto nog niet helemaal af aan de linkerkant maar dat komt vandaag meteen helemaal goed!


Een flinke toef romantiek met veel rozen en lavendel mag er altijd bij. De rozengang (zie hier in 2018) werd verhoogd, steentjes werden aangevoerd en de ondertussen goed groeiende rozen & jasmijn werden begeleid. Aan weerszijden plantten we 2m hoge cipressen. Op het einde verlengden we het pad naar de bank toe, waar we tamaris en magnolia plantten. In de gang voorzagen we nu ook elektriciteit zodat de lichtjesslinger er een romantischere touch aan geeft. De gamins speelden wat met kleurtjes voor de lampjes maar vermoedelijk zullen de pacakleurtjes(Provençaals rood-geel) snel vervangen worden door roze/wit.




Zicht naar kamer Aglandau:



En zo zag het er in de herfst uit:


Elke tuin heeft natuurlijk ook wel een waterelement nodig... het zwembad ligt aan de Westzijde van onze woning dus aan de Oostkant moest er ook wel iets komen. De kleine fontein in gietijzer (die ooit aan de westkant stond op de plaats waar nu onze orangerie staat, zie hier) werd gerecupereerd en een kleine natuurlijke cascade werd aangelegd naar een rond poeltje waar nu 5 gele en 5 rode goudvissen een nieuwe verblijfplaats vonden.










En nu ... nu wachten we vol ongeduld naar het weelderig tieren van alle aanplantingen!

En ... kijken we reikhalzend uit naar de eerste gasten van ons alweer 4e seizoen!

Meer info op onze site:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...