vrijdag 27 oktober 2017

Buis-les-Baronnies, St Julien & St TrophimeWe namen enkele dagen vrij in onze boekingskalender om de eerste dagen van de 2wekendurende Herfstvakantie van de kids te vullen met olijven plukken èn hopelijk ook een uitstapje. Dat werd Buis-les-Baronnies.


 


Op Buis stond ooit wel een beetje ons gedacht... toen we tijdens ons jaartje weg, er passeerden vonden we de ambiance en rust die het dorpje heeft, wel iets hebben. Guy passeert er nu nog regelmatig met de fiets en olijfolie & zwarte AOC-Nyons-olijven kopen we nog graag bij deze boer, maar voor de rest namen we niet meer de moeite om in Buis echt te vertoeven.
Afgelopen woensdag was dat anders. We reden bij het ochtendgloren, gesteund door een staalblauwe hemel en een zalig ochtendzonnetje richting Noordkant van de Ventoux. We planden een  bezoekje aan de grote en gezellige markt in het oude centrum, vol sfeervolle winkeltjes met veel zachte pastelkleuren èn een wandeling op en rond de bekende rots St Julien.


Buis-les-Baronnies is gelegen in de Drôme Provençale, het departement dat net ten Noorden van onze Vaucluse ligt. Officieel hoort dit niet meer bij de èchte Provence, al vind je er echt alles terug waar de Provence bekend voor is èn spreken ze hier ook Occitaans - ofte Provençaals.

De mentaliteit is er weliswaar al iets anders... je vindt hier bv. ook veel meer biologische producten en winkeltjes en de wat alternatievere. 


De Ouvèze loopt hier langs de Zuidkant van de grote promenade in het oude historische centrum, dat een heel typische ronde vorm heeft (zie ook verder op de foto's van bovenaf).


Na een lekkere lunch op één van de gezellige terrassen aan de fonteinen, wandelden we vanaf het oude centrum,langs de piscine municipale, naar het Via Ferratagedeelte, de Noordkant dus, van de St Julien rots die hoog boven het dorpje waakt. Alvorens de rots te verkennen, weliswaar zonder touwen en klimmateriaal, wandelden we naar de Chapelle St Trophime. De grote stenen beeltenis van St Trophime en het kruis dat bij de kapel hoort zie je van heinde en verre, 360° rondom liggen. Zuidwaarts zie je de Ventoux glinsteren (op 3 van de onderstaande foto's te spotten voor wie goed zoekt ;-)), Noordwaarts zie je de Provençaalse Baronnies, het prachtige kleine gebergte met typische begroeiing waarvan Buis de hoofdstad is.De Via Ferrata staat later op onze planning. Vandaag  maakten we de wandeling naar de rots op om al eens een kijkje te gaan nemen. Deze Via Ferrata is zeker niet van de poes en één van de spectaculairste in de regio. Ook de wandeling rondom is verbluffend mooi en goed bewegwijzerd. Wij haalden eerst een plannetje in het dorp, maar ook zonder zou het eventueel gelukt zijn - als je tenminste de plaatsnamen in het Provençaals kent -.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...