woensdag 27 juli 2016

Jumelage in Gordes & Abbaye de Senanque

"Bonjour!" ... "Goedenavond!" ...

Met ons vieren wandelen we vrolijk het schaduwrijke parkje bij de mairie van Gordes binnen. Gezapig sijpelen ook andere genodigden binnen. Elegante dames kussen vlotte heren. Lachen is legio. Provençaalse en 'Beurmse' babbels door elkaar vatten vlot aan. Het is een gezellig weerzien terwijl we verder schrijden, langzaamaan de micro's naderend. Terwijl er vlot verder gekeuveld, bijgepraat en kennisgemaakt wordt, brengt de bakker grote platen bomvol smaak aan, quiches, pissaladières, en andere lokale lekkernijen worden trots uitgestald op de lange tafels. Enkele tellen later vinden ook de gekoelde dranken hun plaats ernaast. De tonen van de piano geven het ritme van deze rustige avond aan. 

Het is een heerlijk perfecte avond. Ieder moment kan je hier ook Max & Fanny (de hoofdrolspelers uit 'A Good Year') al hand-in-hand lachend, en het typische Provençaalse kwartiertje te laat, binnenwandelend verwachten om deze gezellige avond te vervolledigen.

Het zoemen van de stemmen sterft uit terwijl de eerste tonen van een Franse klassieke chanson aangeheven worden. Iedereen krijgt een bundel vol Franse en Vlaamse teksten in de handen gedrukt. Zingen, toonvast of niet, volgt automatisch in deze ongedwongen sfeer. Een verkorte versie van de liedjes blijkt voldoende om die muzikale sfeer er voldoende in te houden.

Al dat gezang verdient uiteraard ook een glaasje, Provençaalse wijnen of Beurms bier. Een hapje en een drankje in de hand laten al die fijne praatjes automatisch op een nieuw en nog vlotter tempo plaatsvinden. Ook de nieuwe sessie van vrolijk liedjes samen zingen, doorspekt met speeches van de schepenen en burgemeester, gaat eens zo vlot.

Het was onze eerste jumelageviering tussen onze 'oude' gemeente Bornem en het prachtige Gordes, maar het is nu alweer de 20e editie van deze bijzondere verbroedering tussen beide Cisterziënergemeentes. De bijzondere kloosters van beide gemeenten brachten hen bij elkaar.

Voor het vallen van de avond brachten onze benen ons doorheen het rustige maar gezellige dorp van Gordes en tot aan de - op het einde van de dag volledig verlaten - lavendelovergoten Abdij van Sénanque. Een must tijdens de hoogzomermaanden in de Provence is de vroege of late uren kiezen om rustig te kunnen keuvelen en van toeristische toppers solo te kunnen genieten.

Moe maar voldaan zochten we onze wagen op en zoefden onder een gitzwarte maar vol schitterende sterren hemel, langsheen de vlotte Provençaalse binnenwegeltjes, huiswaarts.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...