maandag 9 januari 2017

Joyeuse Épiphanie !


U zegt?!

JOYEUSE ÉPIPHANIE!

Een volleerd Frankrijkbezoeker/bewoner die al eens graag een traditie en lekkere taart meepikt, knikt nu uiteraard in volle overtuiging mee ... ook wij zijn er al enkele jaren aan verknocht en vinden het in stand houden van die heerlijke Franse en Katholieke tradities top.

Bezoekt u de Provence rond de 6e januari, dan kan u dit heerlijke feest niet missen. Winkels & bakkers slaan u ermee om het hoofd. Kerstversiering wordt eerder niet weggehaald. Maar wat is het dan?

Misschien doen de 3 koningen/wijzen wel eerder een belletje rinkelen?

Wel nu, beiden zijn hetzelfde. Épiphanie viert de komst der wijzen, die de Messias, onze kindeke Jezus, na zijn geboorte komen bezoeken in de gezellige en warme stal.

Sinds het begin van de 19e eeuw vieren de katholieke landen, dankzij de toendertijd gezetene Paus Pius XII, dit traditioneel op de 2e zondag na kerstmis. Ook in Spanje is dit een ongelooflijk feest, o ja, wij zin getuigen ;-), net als in Frankrijk.

Vandaag vierden de gamins dit heilige feest op school. In de voormiddag knutselden ze hun kronen in elkaar in feestelijke stemming. Het middagmaal in ons dorpsrestaurant, de Bistrot du Pays, La Fourchette du Ventoux - waar onze kinderen elke middag van hun 4gangenlunch genieten - was dan ook vandaag een waar vervolg van het feest. Een grote opgedekte feesttafel stond op hen te wachten, net als aangepaste gerechten, speciale dranken èn een galette des rois om af te sluiten.Die galette des rois is in de Provence traditioneel gemaakt uit bladerdeeg, gevuld met lokale ingrediënten, zoals amandelen en geconfijt fruit. De bakker verstopt er een fève, een boon bij de saaiere bakker of meer recent (sinds de 18e eeuw ;-)) een piepklein keramieken beeldje van één van de figuren van de kerststal (crèche) bij de hippere bakker, in zodat diegene die dit stukje taart weet te bemachtigen, koning(in) wordt voor 1 dag.


Clarice had het geluk de fève, een toepasselijk fietsertje, in haar stuk taart te vinden en kwam dan ook heel trots als 'koningin' van de dag, thuis. Wie haar uitgekozen koning werd, kunnen we helaas niet verklappen ;-)

En om af te sluiten nog, twee leuke weetjes om toe te voegen... er waren ooit taarten volgens hetzelfde principe om de Romeinse en Griekse magistraten te kiezen! En de Franse president krijgt sinds 1975, elk jaar een taart zonder fève voorgeschoteld...


Voor wie niet genoeg kan krijgen van deze festiviteiten, kan volgend weekend terecht in onze Caveau van Beaumont-du-ventoux:

SAMEDI 14 JANVIER
DE 16h A 19h
Venez fêter l'Epiphanie au Caveau de Beaumont du Ventoux !
Dégustation de notre Grenache Pétillant
Trouvez une fève et repartez avec un cadeau ...Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...