maandag 14 januari 2019

Gargas * La Coquillade *****





La Coquillade.



Ronkende naam, dat verdient een majestueuze entrée. Een cypres- & lavendel gealigneerde oprit, na het doorrijden van een hoge ijzeren toegangspoort, dat belooft steeds weer veel goeds. Je treedt binnen in een wondere wereld, anders dan de anderen en toch typisch Provençaals.


La Coquillade, dat is de minder voor de hand liggende 'sponsor' die al jaren achteraan prijkt op de truitjes van het voormalige BMCteam, en dus al jaren mijn curiositeit opwekt. Daar moesten we toch wel eens een momentje uit ons drukke zomerschema voor kunnen stelen... op amper een uurtje rijden, doorheen de mooiste landschappen, wijngaarden, vergezichten en heuvels van de Provence, van onze B&B is dat goed te doen.





In 2006 kocht Andreas Rihs, de Zwitser die ook eigenaar was van BMC, een op de heuveltop gelegen gehucht in Gargas met als doel het mooiste oenotoeristisch domein van de Luberon er te creëren. En dat is goed gelukt, al tegen de opening in 2008. Vorig jaar vierden ze hun 10jarig bestaan, waarvan 7 jaar als 5sterren domein. Jammer genoeg werd 2018 ook het jaar waarin deheer Rihs overleed.





Naast een fantastisch smettteloos hotel, spa en fietscenter, beschikt het domein ook over meerdere restaurants, waaronder één gastronomisch, dat enkel 's avonds geopend is.





Symbool van La Coquillade is de vogel naar waar het domein genoemd werd. In het Provençaals staat coquillade voor een soort leeuwerik met een kam op het hoofd, die hier in de wijngaarden leeft en de stilte doorbreekt met zijn zacht gezang.



In de zomermaanden organiseren zij een nonchalantere lunch in hun wijngaarden, 'le Jardin des Vignes', ter vervanging van de bistrot binnen. Dat leek ons hèt ideale moment om een tafeltje te reserveren en hun domein te gaan ontdekken.
We genoten van de ware haven van rust die hun terras op verschillende niveaus ('terrasses en restanques') biedt. Een unieke plek met vergezichten en de Provençaalse klassiekers, als olijfbomen, rozen, lavendel en wijngaarden rondom. Verder zijn hun tafel rustiek en mooi ingedekt met geruit linnen.

's Middags kan er enkel voor de menu (€42 voor 3 gangen) gekozen worden en die is zeker de moeite waard! De chef inspireert zich op wat hun grote potager op dat moment hen biedt. We kozen beiden steeds verschillende gerechten en die waren een streling voor het oog en de smaakpapillen. Heerlijk zomers, fris en licht, uitgezonderd dan van het chocoladedessert die de afsluitende zonde rechtvaardigde. Ook een ommetoertje langs hun moestuin is de moeite waard, een inspiratievolle plek met eveneens een prachtig zicht op de rest van het domein (zie verder).


Na de lange lunch kuierden we door het domein. Een prachtig authentiek dorpje  - ooit zouden hier de monniken van de Abdij van Senanque de eerste huizen hier gebouwd hebben in de 11e eeuw - dat met respect prachtig gerestaureerd en gerenoveerd werd. Oude stenen, houten luiken, veel groen, zo zien we het graag. Een verademing, alleen op de wereld gevoel, prachtiger kan het niet. Het domein is verrassend 'klein' en geeft een dorps, familiaal gevoel, terwijl het over best wat oppervlakte en een groot klantenbestand beschikt. Een bezoekje aan de spa (1500m²!) staat op ons winters verlanglijstje.












Ook de moestuin was, zoals gezegd, meer dan de ommetoer waard. een droom voor iedereen wie houdt van koen en/of lekker eten. Prachtig vormgegeven door een gepassioneerde tuinier, die hier zeer vaak alleen aan het werk is. Op het moment dat wij er waren, waren ze tevens druk bezig met hun lavendeloogst en begon de avond te vallen, met kans op een hitte-onweersbui (wat de moestuin best wel als extraatje kon gebruiken).





OK, zijn geschreven Frans is misschien niet correct maar de chefs en keukenéquipe verstaan best wel zijn boodschap ... ;-) 





De dag bleek te kort om het wijntoertje te wandelen. Wat meteen op onze planning komt voor volgende zomer. Er zijn 3 wandelingen van verschillende duur en die kunnen ten allen tijde vrij gewandeld worden. Ze zijn mooi afgepijld en van informatie over de verschillende percelen en druivensoorten voorzien.

Iedere woensdag om 10u kan er (gratis zelfs, wat zeer uitzonderlijk is!) met een wijngids 2u door de wijngaarden gewandeld worden om te eindigen met een wijndegustatie in hun cave 'Aureto', enkele kilometers verderop gelegen.

Wij sloten ons bezoek wel al af met die wijndegustatie bij Aureto en kochten enkel flesjes om onze wijnkelder aan te vullen, maar ook zodat onze gasten deze kunnen degusteren tijdens onze table d'hôtes.



Meer info:

La Coquillade *****
Le Perrotet
84400 Gargas

Tél: 0490 74 71 71 
Website: coquillade.fr



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...